Indeks kvaliteta zraka jutros u Ilijašu 350 *Arhiva

Info: Aktivni članci 553, Arhivirani članci 4683

Zagađenost zraka u pojedinim gradovima Federacije BiH i jutros je visoka i predstavlja opasnost za sve građane, a ubjedljivo najzagađenije je Sarajevo, gdje je izmjeren indeks kvaliteta zraka 413.

Prema podacima s internet stranice “Zrak.ekoakcija”, ukoliko indeks prelazi 300 smatra se opasnim i može izazvati ozbiljne posljedice za cjelokupno stanovništvo, pa je tokom boravka napolju potrebno izbjegavati bilo kakve napore.

Veoma nezdrav indeks kvaliteta zraka jutros u 8.00 h izmjeren je u Ilijašu 350, Zenici 299 i Kaknju 229, što je okarakterisano kao opasan zrak za osjetljivije kategorije građana, dok bi svi građani trebalo da izbjegavaju duži boravak na otvorenom.

Indeks kvaliteta zraka jutros je nezdrav bio i u Jajcu 179, Lukavcu 168, Goraždu 166 i Tuzli 153, dok je umjereno zagađenje bilo u Banovićima, u kojem je vrijednost ovog indeksa iznosila 62.

Najugroženije kategorije stanovništva su trudnice, starije osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, koje bi morale ostati u zatvorenom, nevedeno je na sajtu.

Vrijednosti indeksa kvaliteta zraka od 51 do 100 smatra se umjerenim, a vrijednost od 301 do 500 veoma opasnim po zdravlje.

Podaci objavljeni na ovoj veb stranici prikupljeni su sa mjernih stanica zvaničnih institucija u Federacije BiH, rečeno je Srni u Udruženju “Eko-akcija” u Sarajevu.

federalna.ba/Srna

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.