Informacije o platama uposlenih u javnom sektoru od danas dostupne javnosti *Arhiva

Info: Aktivni članci 323, Arhivirani članci 4695

Registar zaposlenih u javnom sektoru na području Kantona Sarajevo od danas dostupan je široj javnosti koja će na ovaj načim imati uvid u imena, radna mjesta i plaće svih uposlenika u kantonalnim organima uprave, ustanovama, institucijima i preduzećima, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

On je danas zvanično predstavljeno na press konferenicji koju su tim povodom upriličili Ured za borbu protiv korupcije i kontrolu kvaliteta Vlade Kantona Sarajevo i Misija OSCE u Bosni i Hercegovini.

Kako je istakao direktor Ureda za borbu protiv korupcije Erduan Kafedžić, koji je nosilac implementacije ovog projekta, ovo je još jedan u nizu javnih registara kojim se želi doprinijeti maksimalnoj transparentnosti djelovanja javnog sektora kao preduslova u prevenciji svakog oblika korupcije.

“Uz već uspostavljeni Registar imenovanih lica u KS, Registar javnih nabavki, ustanovljenu listu supervizora zapošljavanja u javnom sektoru, radimo i na uspostavanju baze podataka dodjeljenih grant sredstava iz Budžeta KS, datih koncesija, izvršenih inspekcijskih nadzora, registar naknada imenovanih lica”, istakao je direktor Kafedžić te naglasio da ovo ne bi bilo moguće bez stalne pomoći i podrške Misije OSCE u BiH.

Kao partneri u ovom projektu još od 2017 godine OSCE snažno podupire sve napore u borbi protiv sveprisutne korupcije.

“Mi ćemo nastaviti podržavati i ovu i sve nove inovativne inicijative u borbi protiv korupcije. I ovaj put ističemo Kanton Sarajevo kao primjer dobre prakse u tome, a Ured kao profesionalnog i odgovornog partnera u ovim projektima”, istakao je ambasador OSCE-a u BiH Bruce Berton koji je danas potpisao i Memorandum o daljoj saradnji OSCE-a i ovog Ureda.

Prema riječima predsjedavajućeg Konakovića ovo su svečani dani za Kanton Sarajevo. Uz jučer usvojeni Zakon o prijavljivanju imovine izabranih lica i današnjem pokretanju još jednog javnog registra, ova Vlada i Skupština donose temeljne promjene u političkom djelovanju.

“Sa smjenom generacija, dolaze i novi profili političara, agilnijih, dinamičnijih, transparentnijih. Ova Vlada je u protekla četiri mjeseca uradila više nego sve vlade prije nje i zato je ona najbolja Vlada KS do sada”, naglasio je predsjedavajući Konaković.

U registar je trenutno uneseno 17 hiljada osoba zaposlenih u javnom sektoru, neki unosi su još u toku, a još nekoliko hiljada tek treba da bude uneseno. Ured raspolaže modernim multimodelarnim analitičkim softverom kreiranim za detekcije korupcije koji radi na vlastitoj infrastukturnoj platformi.

Stvorena je politička klima da možemo pokretati ovakve i slične procese. Zahvalni smo svima na pomoći, posebne zahvale idu ministrici pravde i uprave Lejli Brčić koja znalački usmjerava ovakve procese. Također, bez pomoći prijatelja iz međunarodnih organizacija i ambasada ne bi ovako uspješno pokretali i vodili ovakve reforme”,poručio je premijer Edin Forto, saopćeno je.

Informacije možete pronaći na OVOM linku.


O registru

Svrha Registra zaposlenih u organima uprave i službama, zavodima, agencijama, direkcijama i upravnim organizacijama, pravnim licima s javnim ovlaštenjima na teritoriji Kantona, u javnim ustanovama i javnim preduzećima čiji je osnivači Kanton, te u privrednim društvima u kojima Kanton učestvuje sa više od 50% ukupnog kapitala (u daljem tekstu: organi uprave i institucije) je uspostava transparentnog, centralizovanog, kvalitetnog i učinkovitog sistema upravljanja ljudskim potencijalima u javnoj službi Kantona Sarajevo. Organi uprave i institucije su osnovani u javnom interesu i njihov rad se nužno zasniva na principu transparetnosti. U tom smislu, određene pojedinosti o zaposlenim u javnom sektoru, podliježu većoj kontroli javnosti i ne mogu uživati isti stepen zaštite prava na privatnost kao zaposleni u privatnom sektoru.

Dostupnost podataka o zaposlenima u javnom sektoru Kantona Sarajevo, uz mogućnost nadzora javnosti i civilnog društva nad ovim podacima, od ključnog je značaja za jačanje povjerenja u institucije. Javnost ima potpuno legitiman interes da ima saznanje o zaposlenima u javnom sektoru, kao i o njihovim primanjima, a bez mogućnosti takvog uvida, princip transparentnosti u radu javnog sektora bi bio samo deklaratorni princip, bez praktične važnosti i upotrebne vrijednosti.

Informacije u Registru će služiti za uvid u raspoložive ljudske potencijale i upravljanje istima, kao i za nadzor nad trošenjem javnih sredstava u segmentu finansiranja kadra, ali istovremeno predstavljaju i antikorupcioni alat jer mogu poslužiti i građanskim organizacijama, istraživačima korupcije, novinarima i drugim zainteresovanim stranama za otkrivanje nepravilnosti i potencijalne korupcije. Izrada Registra, kojim se podaci o zaposlenim licima u organima uprave i institucijama čine dostupnim zainteresiranim stranama, je kompatibilna sa zahtjevima međunarodnih konvencija koje je ratifikovala naša zemlja, a koje se bave pitanjima uređenja odnosa u javnom sektoru i antikorupcijskim politikama. Jedna od značajnijih konvencija je Konvencija Ujedinjenih Naroda protiv korupcije („Službeni glasnik BiH“ – Međunarodni ugovori broj. 05/2006), koja u članu 7. propisuje da svaka država ugovornica, u skladu sa osnovnim načelima svog pravnog sistema, ima obavezu da nastoji ojačati sistem zapošljavanja u javnom sektoru, koji se temelji na, između ostalih i načelu transparentnosti.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.