Inicijativa građana za smjenu Uprave KCUS

Redakcija 7. maj 2021 ID: 15565

Zahtjev za smjenu Upravnog odbora i direktorice Kliničkog Centra Univerziteta u Sarajevu neformalne grupe građana prenosimo u cjelosti.

Obraćamo vam se u skladu s članom 64. Zakona o zdravstvenoj zaštiti („Službene novine Federacije BiH“, broj 46/10“) kao odgovornim za imenovanje i razrješenje Upravnog odbora Kliničkog Centra Univerziteta u Sarajevu, a u ime neformalne grupe građana „Građanska inicijativa za dostojanstvenu Bosnu i Hercegovinu“ koja danas broji 37.200 članova. Obzirom da smo mi jedni od mnogih koji finansiraju i vaš rad, kao i rad KCUS, smatramo da imamo apsolutno pravo da od vas zahtijevamo smjenu Upravnog odbora i direktorice KCUS, te da zahtijevamo da FUIP i Federalno Tužilaštvo provjere sve navode iz medije o poslovanju KCUS, o ispravnosti ili neispravnosti respiratora, o umiranjum pacijenata, o otkazima eminentnih liječnika i o svim ostalim nepravilnostima. Također očekujemo da sve tražene radnje budu transparente i da se javnost o svemu informiše.

Insistiramo da Kanton Sarajevo uključi i gospodina Larson Erika u rad Federalnog tužilaštva, kao jedinog neovisnog čovjeka kome mi, građanke i građani, vjerujemo.

Tražimo od Vlade Kantona Sarajevo da nam odgovore, zašto promptno vrše zapošljavanje kadrova koji očigledno nisu deficitarni za J.U. Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo. Želimo dokaze od Vlade Kantona da 13 ljekara nisu instrumentalizirani u političke svrhe. Politički neprosvijećenom narodu koji je od 1945. godine živio u jednopartijskom režimu nije trebalo puno «teškog učenja» da bi prihvatio rečenu ili neizrečenu definiciju vladavine poslijeratne aristokracije. Svaki izborni ciklus je bio fantastično upakovan kako će nas opet braniti oni koji su nas «branili kada je bilo najteže», samo eto, nisu poginuli: elitna aristokracija nikada ne gine – uvijek neko drugi pogine umjesto njih. Kako se bližio kraj životnog vijeka ratne generacije «izbornih šampiona, najbogatijih u najsiromašnijoj državimEurope», tako se širio broj koncentričnih krugova nedodirljive elitkoji su bili i ostali «genetski predodređeni» da od nas građana i od onih nekih novinara brane i čuvaju kliničke centre, elektroprivrede, željeznice, kompanije za distribuciju gasa, skoro sva javna preduzeća, male hidrelektrane. Doslovno sve.

Obzirom da imamo premijera i zamjenicu premijera koji svake sedmice idu na suđenje, jer tako se to uvijek radilo – bez ostavke, dok se ne dokaže krivica, da imamo suprugu etničkog lidera kao direktoricu glavne klinike, građanke i građani smatraju da je konačno došlo vrijeme da se i mi za nešto pitamo.

Rodbina umrlih u KCUS nemaju pravo na kolektivnu tužbu, iako svi znamo da bi unnormalnim sistemima mogli ostvariti svoja prava, i da bi za smrti njihovih najmilijih neko odgovarao.

Ne želimo da slušamo jednostrane izjave o tome koliko je ljekara, specijalista napustilo KCUS sa pojašnjenjem da su to bili «elementi» koji imaju profesionalni kodeks koji se ne uklapa u nečije kodekse. Posebno kada gospođa preko ramena ljekara koji daje izjavu za javnost, mora dobaciti još koju riječ, da se zna ko je gazdarica jer, ako gospođa Prima Ultima ne dokaže da su respiratori upotrebljivi za tretman bolesnika u trajanju od barem 10mminuta, postavit će se pitanje zašto isti nisu vraćeni i zatražen povrat novca. Ukoliko se niko ne oglasi po ovom našem pismu i po našim zahtjevima, u zakonski predviđenom roku, svakin od 37.200 članova će vam pisati pojedinačno ovo pismo, ali i pismo za smjenu Federalnog Ministra zdravstva. Od vas ne očekujemo riječi, već djela.

S poštovanjem,
Neformalna grupa građana „Građanska inicijativa za dostojanstvenu Bosnu i Hercegovinu“

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 7. maj 2021 @13:21 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2105-071321-15565 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.
Želite li dostaviti saopćenje za javnost, dojaviti vijest, najaviti događaj ili se reklamirati na portalu IlijašNet kontaktirajte nas na:
Email: ilijasnet@gmail.com
Viber poruke: +387 62 118 465
Facebook poruke: Facebook Poruka

Povezani članci

Back to top button