Instrukcija za odlazak na umru u individualnom aranžmanu *Arhiva

Info: Aktivni članci 606, Arhivirani članci 4683

Ured za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u skladu sa potpisanim Protokolom između Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Ministarstva hadža Kraljevine Saudijske Arabije omogućava vjernicima odlazak na umru u vlastitom aranžmanu. Zainteresirani kandidati su dužni, radi obezbjeđenja vize za umru, minimalno sedam dana prije polaska, u Ured za hadž i umru dostaviti slijedeću dokumentaciju:

– pasoš, čija važnost je  najmanje 6 mjeseci od dana polaska (dvije uporedne stranice u pasošu moraju biti prazne);
– 2 fotografije u boji, sa bijelom pozadinom (kao za pasoš);
– 2 kopije pasoša u boji (stranice na kojoj se nalazi slika);
– žuti karton (potrebna vakcina);
– potvrđena rezervacija avio – karte, u odlasku i povratku;

Za žene mlađe od 45 god. potreban mahrem (pratilac), uz dokumentaciju koja to potvrđuje, na bosanskom i arapskom jeziku;

Odabir hotela u Medini i Mekki mu'temir vrši isključivo od ponuđenih hotela od strane Agencije sa kojom je Ured za hadž i umru potpisao Protokol. Nije dozvoljeno obezbjeđenje privatnog smještaja, niti odabir hotela mimo spiska hotela u prilogu. Nakon dostave fakture od strane Agencije lice je dužno izvršiti uplatu cijene koštanja smještaja na bankovni račun Agencije, a Uredu za hadž i umru dostaviti kopiju uplatnice. Liste dostupnih hotela u Medini možete preuzeti klikom ovdje te u Mekki klikom ovdje.

Prilikom predaje dokumentacije kandidat za umru je dužan uplatiti novčani iznos na blagajni Rijaseta Islamske zajednice u visini od 200,00 KM po pasošu (100,00 KM taksa Rijasetu IZ-e i 100,00 KM taksa za vizu – Agenciji u K. Saudijskoj Arabiji).

Svaki kandidat za umru je dužan svojeručno potpisati formular za vizu. Formular možete preuzeti klikom ovdje (PDF) a uputstvo za popunjavanje formulara možete preuzeti klikom ovdje (PDF).

Najkraći period boravka na umri je 5 (pet) a najduži 28 (dvadeset osam) dana.

Kontakt:
Ured za hadž i umru
Ul. Zelenih Beretki br. 17.
71000 Sarajevo
Telefon: 00387 33 668 651
email: uredzahadziumru@rijaset.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.