Internet: Mreža koja je promijenila svijet *Arhiva

Info: Aktivni članci 571, Arhivirani članci 4683

Saznajte šta bi se desilo da se cijeli svijet razvijao brzinom kojom je internet “osvojio” planetu i učinio da današnje savremeno društvo ne može da funkcioniše bez njega.

Kada je 1969. godine nastao internet za potrebe američke vojske, nije mogao ni da pretpostavi da će već za 50 godina on u potpunosti “osvojiti” planetu. Danas, savremeno društvo svoje funkcionisanje ne može ni da zamisli bez interneta. On spaja ljude na razdaljinama od nekoliko hiljada kilometara.

Sve što želite saznaćete za samo nekoliko sekundi na pretraživaču, moći ćete da otputujete na mjesta na kojima nikada niste bili, naučite nešto novo podijelite vaša iskustva sa ostalima, bez obzira gde se oni nalaze.

Sa pojavom pametnih telefona, sve to vam je dostupno u svakom trenutku. Bez obzira gde se nalazite, vaš vodič i mala “enciklopedija” – internet je uvijek sa vama.

Prednosti interneta
Jednostavno povezivanje i korišćenje – samo jednim klikom možete biti gde god poželite. Iako povezivanje na željeni link zapravo predstavlja niz “matematičkih i tehničkih radnji” koje su nevidljive, imate mogućnost da za samo nekoliko trenutaka saznate sve što vas interesuje.

Dostupnost informacija
Granice više ne postoje. Dovoljno je samo da ukucate željeni pojam i saznaćete sve o njemu, što je ikada bilo na internetu.

Mobilne mreže
Gotovo uporedo sa razvojem interneta, razvijale su se i mobilne mreže. Prva mobilna mreža, sa oznakom 1G, nastala je u Japanu još davne 1979. godine. Nakon toga, ubrzo je stigla i 2G mreža, danas u najvećoj meri zastupljene su 3G i 4G mreže, a u najavi je i 5G. Jedno je sigurno što je veći broj ispred slova “G” to je internet brži.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.