INZ i ‘Rotor’ – Potpisan Memorandum o projektu ‘Čista rijeka Bosna’ u 2019. *Arhiva

Info: Aktivni članci 580, Arhivirani članci 4683

Siniša Mitrović, direktor “Rotora”, Organizacije za razvoj turizma regije Doboj i dr. Senad Huseinagić, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) potpisali su danas (utorak) u Zenici Memorandum o saradnji i partnerskim odnosima za nastavak realizacije projekta “Čista rijeka Bosna” u 2019. godini.

U ovom projektu učestvuje trinaest općina u slivu rijeke Bosne, i to Ilidža, Centar Sarajevo, Ilijaš, Visoko, Kakanj, Zenica, Žepče, Zavidovići, Maglaj, Doboj Jug, Doboj, Modriča i Šamac, INZ kao glavni partner i “Rotor”, kao nosilac projekta, kojeg finansijski pomaže Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH.

Koncept “Jednog zdravlja”

Koncept ovog projekta je multidisciplinaran, te u potpunosti odgovara konceptu djelovanja “One health” (Jedno zdravlje) INZ-a. Za građane to, između ostalog, znači ekološki čišća rijeka Bosna, te podizanje svijesti o potrebi očuvanja čistog korita rijeka i okoliša kroz lociranje i čišćenje nelegalnih deponija, kao i kažnjavanje onečišćivača i zagađivača okoliša, ali i posredno, kroz prepoznavanje potencijala eko-turizma, unaprijeđenja globalne eko-svijesti kroz eko-kampanje, eko-kvizove za najmlađe…

U protekloj godini, od pokretanja projekta u martu, obavljen je niz akcija čišćenja korita i uklanjanja deponija, aktivirana web stranica i aplikacija putem koje se mogu prijavljivati deponije, održan niz eko-radionica i skupova, bilbordima uz magistralni put M17 od izvora do ušća rijeke Bosne ukazivano na potrebu očuvanja prirode, te na lokalnom planu, od općine do općine, urađen niz akcija na uređenju korita i okoliša rijeke Bosne.

Na današnjem sastanku Mitrovića i Huseinagića sa saradnicima predloženo je da se inicira uključenje lokalnih i regionalnih štabova i jedinica Civilne zaštite (CZ) u općinama učesnicama projekta u dalje faze projekta, obzirom na resurse i aktivnosti koje CZ provodi putem svojih timova i jedinica, a sve u cilju prevencija katastrofa sličnih onoj iz 2014., uzrokovanih, između ostalog, odlaganjem otpada uz obale rijeke Bosne.

– Turizam može i jeste pokretač i segmenta organske proizvodnje, te obnavljanja i razvijanja seoskog gazdinstva, što dodatno pozitivno utiče na nivo i kvalitet zdravlja hrane, a primjeri malih organskih seoskih proizvođača “prislonjenih” uz turističke kapacitete kakvih imamo širom Zapadne Evrope ili Sjeverne Amerika trebaju nam biti poticaj da razvijamo i unaprijeđujemo naše aktivnosti na tom planu, rekao je dr. Senad Huseinagić, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, glavnog partnera u projektu “Čista rijeka Bosna”.

Tranzit kroz BiH

5bfdc4f3ebddaNamjera partnera u projektu je da se “iskoristi” lokacijska prednost područja i općina uključenih u projekat sa tranzitom od sjevera ka centru i ostatku BiH, te blizina prirodnog nasljeđa, te spomenika i parkova prirode, kao i potencijalnih zaštićenih područja koja se nalaze u slivu rijeke Bosne.

– Angažman jedne eko-turističke grupe, koju čine jedna važna institucija na očuvanju zdravlja kao što je INZ, opštine u dva entiteta, u kantonima Federacije i regijama Republike Srpske, daje sigurno veću težinu i snagu za buduće pregovaranje i djelovanje na globalnom, ali i lokalnom planu.

Ideja nam je da ova mreža opština i institucija, prožetih kroz saradnju vladinog i nevladinog sektora, bude ubuduće samoodrživa i trajna, te da bude primjer kako treba djelovati, rekao je Siniša Mitrović, direktor “Rotora”.

U narednom periodu očekuje se da sve općine učesnice projekta u ovoj, potpišu Memorandum o saradnji i za 2019. godinu.

Između ostalog, tokom naredne godine je planirano je da se radi na uređenju ulaza i tranzitnog puta od sjevera BiH ka centru dražave, koji je “slika i prilika” BiH za sve turiste koji iz Zapadne Evrope kroz našu državu idu ka Jadranu, ali i da se kroz eko-kvizove i igru osnovci od najranijeg doba educiraju o potrebi brige i zaštite okoline.

Također, planiran je nastavak promoviranja web-aplikacije “ČRB” (Čista rijeka Bosna), kojom se prijavljuje, te poziva na čišćenje nelegalnih deponija u području sliva rijeke Bosne, saopćeno je iz INZ.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.