BiHNaukaZanimljivosti

INZ u saradnji sa lokalnim ustanovama jača biosigurnost vrtića

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) nastavio je tokom septembra asistenciju i saradnju sa obrazovnim ustanovama u Zeničko-dobojskom kantonu, ali i šire.

PROMO

Nakon pripreme, savjetovanja, a onda obilaska i asistencije u uspostavi biosigurnosnih mjera u oosnovnim, srednjim školama i fakultetima ovog kantona, ove sedmice je započela druga faza nadzora biosigurnosnih mjera u predškolskim ustanovama ZDK. Naime, već je ranije intenzivno sarađivano sa nizom vrtića u kantonu, na stvaranju pretpostavki za povratak mališana u vrtiće.

U ovoj fazi svim predškolskim ustanovama je krajem prošle sedmice dostavljen set dokumenata pod nazivom “Vrtići i COVID-19” koji sadržava metodologiju izrade plana za uspostavljanje i održavanje sistema biosigurnosti u predškolskim ustanovama u kontekstu COVID-19 (plana samokontrole ili kriznog plana pripravnosti i odgovora na pojavu COVID-19, definisanog Naredbom Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva od 20.08.-  u poglavlju VII – Naredbe za obrazovne ustanove, tačka 3).

Ovaj set dokumenata je od danas dostupan i na web stranici Instituta www.inz.ba.

– Neophodno je naglasiti da niti jedan plan ni sistem nisu idealni i nemoguće je u potpunosti spriječiti prenos infekcije, ali zajednički možemo učiniti sve u našoj mogućnosti da rizik smanjimo na minimum, te učimo na iskustvu i kontinuirano poboljšavamo sistem biosigurnosti. Timovi naše Službe za školsku higijenu će posjetiti sve javne i privatne predškolske ustanove tokom naredne sedmice te će djelovati u savjetodavnom smislu na povećanju biosigurnosti u predškolskim ustanovama zajedno sa predstavnicima ustanova, ističe načelnik Službe za školsku higijenu INZ-a doc. dr. Nino Hasanica.

Iz INZ-a su zatražili da sve ustanove “vrate” Institutu svoje planove izrađene na osnovu ovih dokumenata i smjernica, koji će biti razmotreni, analizirani i kvalitativno dopunjavani u saradnji sa svakom ustanovom pojedinačno.

– Zato timovi INZ-a od ove sedmice kreću u novi krug posjeta državnim i privatnim vrtićima u ZDK. Moram naglasiti da su sve mjere, planovi i saradnja po našim zakonskim obavezama usmjereni ka predškolskim i školskim ustanovama u Zeničko-dobojskom kantonu, ali da smo sve dokumente javno učinili dostupnim svim sličnim institucijama u FBiH i BiH, jer mjere koje trebaju provoditi su univerzalne i dokumenti mogu biti dobra osnova za njihove planove, ističe Hasanica, dodajući da su već imali kontakte sa ustanovama u nekoliko kantona FBiH.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

DOKUMENTI (pdf):

01 Dopis vrtićima, sistem biosigurnosti COVID-19

https://inz.ba/wp-content/uploads/2020/09/01-Dopis-vrticima-sistem-biosigurnosti-COVID-19.pdf

02 Procedura za rad predškolskih ustanova

https://inz.ba/wp-content/uploads/2020/09/02-Procedura-za-rad-predskolskih-ustanova.pdf

03 Procedura za rad predškolskih ustanova, rev. 1

https://inz.ba/wp-content/uploads/2020/09/03-Procedura-za-rad-predskolskih-ustanova-rev.-1.pdf

04 Prijedlog Plana sistema biosigurnosti – COVID-19

https://inz.ba/wp-content/uploads/2020/09/04-Prijedlog-Plana-sistema-biosigurnosti-COVID-19.pdf

05 Prijedlog Plana organizacije i rada

https://inz.ba/wp-content/uploads/2020/09/05-Prijedlog-Plana-organizacije-i-rada.pdf

06 Dopis, dežurni telefoni

https://inz.ba/wp-content/uploads/2020/09/06-Dopis-dezurni-telefoni.pdf

07 Vrtići i COVID-19 – metodologija izrade Plana

https://inz.ba/wp-content/uploads/2020/09/07-Vrtici-i-COVID-19-metodologija-izrade-Plana.pdf

08 Održavanje higijene

https://inz.ba/wp-content/uploads/2020/09/08-Odrzavanje-higijene.pdf

09 Održavanje higijene 1

https://inz.ba/wp-content/uploads/2020/09/09-Odrzavanje-higijene-1.pdf

Povezani članci

Back to top button