Istraživanja: Opasno hodanje po kući u cipelama, na njima se nalazi do 421.000 bakterija

Stručnjaci upozoravaju kako se među njima nalaze mnoge bakterije opasne za zdravlje čoveka

Britanski i američki stručnjaci upozorili su kako hodanje u kući u cipelama nošenim napolju može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Prema istraživajnu stručnjaka Univerziteta Arizona, u SAD-u, na vanjskom dijelu cipele koja se nosi svakodnevno, može se naći oko 421.000 bakterija, a 2.887 u unutrašnjem delu.

Upozoravaju kako se među njima nalaze mnoge bakterije koje mogu uzrokovati prestanak rada unutrašnjih organa, ili infekciju.

Jonathan Sexton, sa Univerziteta Arizona kazao je kako bakterije mogu živeti nekoliko sedmica.

”Nošenjem cipela u kući, sve ono na šta ste stali tokom dana, unosite u kuću”, upozorio je.

Slično mišljenje ima i Michael Loughlin, sa britanskog Univerziteta Nottingham Trent.

”Bakterije koje se nalaze na cipelama dolaze iz stvari na koje stanemo. Zbog toga je, ukoliko se stane u životinjski izmet, potrebno dobro očistiti cipele na kojima bi se mogle nalaziti baterije štetne za ljudsko zdravlje”, ističe Loughlin.

Rezultati istraživanja pokazuju kako se količina bakterija na cipelama očišćenim deterdžentom može smanjiti i do 90 posto.

Povezani članci

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam. Fokusirani smo na općine: Ilijaš, Brezu, Visoko i Vogošću.

redakcija@ilijas.net | +387(0)62 118 465

Statistika: Članci: 177, Dopisnici 7, Pregledi 1087963