Istraživanja: Opasno hodanje po kući u cipelama, na njima se nalazi do 421.000 bakterija *Arhiva

Zanimljivosti

Stručnjaci upozoravaju kako se među njima nalaze mnoge bakterije opasne za zdravlje čoveka

Britanski i američki stručnjaci upozorili su kako hodanje u kući u cipelama nošenim napolju može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Prema istraživajnu stručnjaka Univerziteta Arizona, u SAD-u, na vanjskom dijelu cipele koja se nosi svakodnevno, može se naći oko 421.000 bakterija, a 2.887 u unutrašnjem delu.

Upozoravaju kako se među njima nalaze mnoge bakterije koje mogu uzrokovati prestanak rada unutrašnjih organa, ili infekciju.

Jonathan Sexton, sa Univerziteta Arizona kazao je kako bakterije mogu živeti nekoliko sedmica.

”Nošenjem cipela u kući, sve ono na šta ste stali tokom dana, unosite u kuću”, upozorio je.

Slično mišljenje ima i Michael Loughlin, sa britanskog Univerziteta Nottingham Trent.

”Bakterije koje se nalaze na cipelama dolaze iz stvari na koje stanemo. Zbog toga je, ukoliko se stane u životinjski izmet, potrebno dobro očistiti cipele na kojima bi se mogle nalaziti baterije štetne za ljudsko zdravlje”, ističe Loughlin.

Rezultati istraživanja pokazuju kako se količina bakterija na cipelama očišćenim deterdžentom može smanjiti i do 90 posto.

Autor članka je Redakcija sa 122 aktivnih i 857 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net | +387(0)62 118 465

#IlijašNet #iNet | 2018 IlijašNet© Prvi u Ilijašu
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.