Istraživanje pokazalo: Zbog zraka bračni parovi pate od steriliteta

BiHZanimljivosti

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u BiH od 2015. do 2016. od izravnih posljedica zagađenja zraka umrlo je više od osam tisuća osoba, piše Večernji list.

Profesorica na Medicinskom fakultetu u Tuzli Nurka Pranjić provela je i istraživanje koje je na području Tuzle obuhvatilo populaciju od 502 odrasle osobe.

Između ostalog, uočeno je da je od ukupnog broja smrtnih slučajeva u 46% direktno odgovoran prekomjerno zagađen zrak.

Kroz ovo istraživanje posebno je izdvojen MZ Solina koji se u ekološkom segmentu nalazi u mnogo boljem položaju nego ostale sredine jer je izdvojen od izravnih izvora zagađenja zraka. Međutim, tu se došlo do zabrinjavajućih podataka.

U Solini je zabilježeno da 8 od 100 ljudi svake godine oboli od karcinoma. Tu nisu zastupljeni samo karcinomi pluća, već i ženskih spolnih i reproduktivnih organa, dojke i drugih dijelova tijela, ističe Pranjić.

Objašnjava kako su lebdeće čestice okom nevidljive, ali da u sebi prikupljaju sve otrovne tvari, od kojih su neke i kancerogene. Veoma lako prodiru do organizma, a sa sobom mogu nositi još i viruse i bakterije.

Svakodnevno smo izloženi česticama koje se kao infuzija talože u našem organizmu i tkivima, a izazivat će subakutne i kronične bolesti. Prekomjerne koncentracije mogu izazvati i akutne ozbiljne bolesti te najčešće će ubrzati smrt, primjerice kod ljudi koji su teško bolesni te kod najosjetljivijih populacija, među kojima su i djeca do četiri godine, kaže Pranjić.

Sve je veći porast steriliteta, zatim rađanja djece s niskom težinom, hiperaktivne djece… Dulji niz godina pedijatri vode borbu s problemom anemije kod male djece. Te anemije u biti ne reagiraju na klasičnu terapiju te je potrebno prekinuti ekspoziciju kako bi se stanje popravilo, kaže Pranjić zaključivši kako zabrinjava činjenica da se ništa ne čini kako bi se ukinuli izvori zagađenja zraka.

(www.jabuka.tv)

Autor članka je E.R. sa 5 aktivnih i 1 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email klixweb@gmail.com.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.