Iz dijaspore ove godine više od 20 000 birača manje *Arhiva

BiH

Za glasanje na općim izborima 7. oktobra do sada se Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH prijavilo oko 35.000 birača iz dijaspore, kazala je za „Avaz“ Maksida Pirić, portparol CIK-a. Ona je podsjetila da će Komisija do 24. jula u ponoć, kada istječe rok za prijave za glasanje izvan BiH, primati prijave.

Do sada je obrađena 23.451 prijava, od kojih njih 2.051 ne zadovoljava uvjete, jer imaju određene nedostatke – kaže Pirić.

U slučajevima gdje je bilo moguće upozoriti pošiljaoce na nedostatke, CIK je to i učinio, a s građanima BiH koji žele glasati van zemlje, CIK je ostvario više od 3.000 kontakata putem e-maila ili infotelefonske linije, putem kojih su građani tražili dodatne informacije. Pirić kaže i da određeni broj građana iz inozemstva prijavljuje glasanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u svijetu.

– Odluku o tome u kojim će predstavništvima biti moguće organizirati biračka mjesta CIK će donijeti naknadno. Ako u nekim konzulatima ili ambasadama ne bude moguće glasati, ti građani će moći glasati putem pošte – kaže Pirić.

Za glasanje izvan BiH na izborima 7. oktobra prijavilo se najviše naših građana koji žive u Hrvatskoj, 5.416, zatim u Njemačkoj, njih 3.320, te 2.449 s adresom u Švedskoj.

 Nedostaju dokazi o identitetu, adresi… 

Među nevalidnim prijavama su one kojima nedostaje dokaz o prebivalištu ili adresi pošiljalaca i takvih je više od 400. Među takvim prijavama je 998 onih u kojima pošiljalac nije dostavio dokaz o identitetu, a ima i primjera gdje nije popunjen PRP obrazac, gdje nije potpisan, ili gdje se potpis na obrascu i ličnom dokumentu ne podudaraju.

  • 2.106 prijava stiglo iz Švicarske
  • 2.116 prijava stiglo iz Austrije
  • 1.154 prijave stigle iz Srbije
  • 715 prijava stiglo iz Danske
  • 670 prijava stiglo iz Norveške
  • 667 prijava stiglo iz SAD
  • 495 prijava stiglo iz Holandije
  • 329 prijava stiglo iz Slovenije
  • 185 prijava stiglo iz Kanade

Na lokalnim izborima 2016. iz dijapsore je bilo prijavljeno oko 60.000 glasača .

Autor članka je Redakcija sa 251 aktivnih i 907 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.