Izabrana nova Vlada Kantona Sarajevo na čelu s premijerom Edinom Fortom *Arhiva

Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici je izglasala Vladu. Predložene ministre podržala su 24 zastupnika iz šest stranaka koje čine koalicionu većinu

Info: Aktivni članci 622, Arhivirani članci 4683

Za imenovanje Vlade KS glasala su 24 zastupnika dok ih je 10 bilo protiv.

Narod i pravda (NiP), Savez za bolju budućnost (SBB), Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL), Naša stranka (NS), Demokratska fronta (DF) i Socijaldemokratska partija (SDP) imaju većinu od 24 ruke u Skupštini KS, što je bilo dovoljno da izglasaju podršku novoj Vladi KS.

Poziciju premijera obnašat će Edin Forto iz Naše stranke i na toj funkciji će naslijediti Adema Zolja (SDA).

Premijer Forto zastupnicima u Skupštini je prije glasanja izložio svoj ekspoze na čemu planira zasnivati rad vlade koju vodi. Naglasio je da ekspoze sadrži više od 300 mjera koje će biti implementirane po resorima.

Plan rada Vlade zasnovan je na dokumentu koji su usaglasili šest stranaka koje čine većinu.

Vlast je formirana bez SDA, iako je ta stranka pojedinačno osvojila najviše zastupničkih mjesta. Pored SDA opoziciju će u ovom mandatu u Kantonu Sarajevo činiti i BOSS koji ima jednog zastupnika.

Uskoro se očekuje i imenovanje direktora u javna preduzeća. Kako saznajemo, za GRAS se sprema poseban menadžment, a Turistička zajednica KS će pripasti Narodu i pravdi.

Treba istaći da NBL nije dobio nijedno ministarstvo, ali su zauzvrat tražili pozicije na nekim izvršnim funkcijama u javnim preduzećima.

Raspored ministarskih pozicija:

Našoj stranci će pored toga pripasti i Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture gdje će funkciju ministra vršiti Srđan Mandić i Ministarstvo pravde i uprave na čijem čelu će biti Lejla Brčić.

Stranka Elmedina Konakovića Narod i pravda dobila je četiri ministarstva. Ministarstvo obrazovanja, nauke i sporta na čijem čelu će biti Zineta Bogunić, Ministarstvo privrede u kojem će funkciju ministra obavljati Haris Bašić, dok je povjerenje za ministarsku poziciju u Ministarstvu unutrašnjih poslova dobio Admir Katica. Amel Kovačević iz Naroda i pravde predložen je za ministra finansija.

SDP-u su pripala tri ministarstva. Na čelu Ministarstva prostornog uređenja će biti Damir Filipović. SDP-ov Malik Garibija bit će na čelu Ministarstva rada i socijalne politike, dok će Adnan Šteta biti ministar saobraćaja.

Savez za bolju budućnost BiH (SBB) će dobiti dva ministarstva Ministarstvo kulture i sporta i Ministarstvo za boračka pitanja. U prvom će ministarsku funkciju obavljati Mirvad Kurić, dok je Ismir Jusko dobio povjerenje za drugo navedeno ministarstvo.

Amela Sofić iz Demokratske fronte bit će nova ministrica zdravstva.

5c237ff886cc0

Sadržaj ovog članka prenosimo sa: Klix.ba.
Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.