Izađi i glasaj: Danas se održavaju Opći izbori 2018. godine u BiH *Arhiva

BiHIlijaš

Danas, 7. oktobra 2018. godine se održavaju Opći izbori u Bosni i Hercegovini. Birališta se otvaraju u 7.00 sati i moći će se glasati sve do 19.00 sati.

Građani i građanke Bosne i Hercegovine sa pravom glasa moći će birati između 7.497 kandidata koji se bore za 518 fotelja u vlasti.

Na glasačkim listićima nalazi se 128 političkih subjekata, od toga 58 političkih stranaka, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata.

Građani i građanke BiH sa pravom glasa dobit će četiri listića sa imenima političkih subjekata i kandidata i kandidatkinja za vlast ako su u FBiH, odnosno tri listića ako su u RS.

Ono što je važno napomenuti je da možete glasati za različite stranke ili nezavisne kandidate/kandidatkinje ali na različitim listićima.

Primjerice birači u FBiH na jednom listiću, primjerice za kantonalnu skupštinu mogu glasati za jednu stranku, na drugom listiću za Parlament Federacije BiH mogu glasati za potpuno drugu stranku ili nezavisnog kandidata/kandidatkinju, za Parlamentarnu skupštinu BiH može se opredijeliti za potpuno treću stranku, ako želi.

Jedino što se ne smije je na jednom listiću zaokružiti dvije različite stranke, jer u tom slučaju listić će biti nevažeći. Dakle ako se primjerice na listiću sa imenima kandidata za kantonalnu skupštinu, zaokruže dvije različite stranke, ili dva kandidata/kandidatkinje iz dvije različite političke stranke onda je taj listić nevažeći.

U odnosu na zadnje opšte izbore, održane 2014. godine, ove godine je 30 političkih subjekata više.

Za izbore su ovjerene ukupno 804 liste sa 7.497 kandidata i 73 kandidatske liste za dodjelu kompenzacijskih mandata, a na kojima se nalaze 842 kandidata.

Danas se na općim izborima biraju tri člana Predsjedništva BiH, predsjednik i dva potpredsjednika RS, 42 zastupnika u Parlamentarsnu skupštinu BiH, od čega 28 iz Federacije BiH i 14 iz Republike Srpske, 83 zastupnika Narodne skupštine RS i 98 iz Parlamenta Federacije BiH.

Također, građani će birati i 289 zastupnika u 10 kantonalnih skupština.

Za praćenje izbora CIK je akreditovao 6.424 posmatrača, od kojih je oko 1.500 stranaca, dok su opštinske izborne komisije registrovale oko 60.000 stranačkih posmatrača. Ove izbore, koji će koštati oko 8,5 miliona KM, prvi put građani će svoje glasačke listiće ubacivati u providne glasačke kutije.

Sve  građane i građanke Bosne i Hercegovine sa pravom glasa pozivamo da izađu na izbore, iskoriste svoje građansko pravo i glasaju na izborima.

Autor članka je Redakcija sa 260 aktivnih i 907 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.