Izbor predsjedavajućeg općinskog vijeća *Arhiva

Ilijaš

Zbog postojanja opasnosti da bi ovakva protuustavna i nezakonita odluka mogla proizvesti teške posljedice po rad Općine Ilijaš, svjesni vijećnici su se pobunili i pozvali na poštivanje Ustava.

Iako se tokom sjednice OV Ilijaš jasno ukazivalo na kršenje Ustava FBiH jer načelnik Akif Fazlić i predložena Alma Omerović dolaze iz reda Bošnjaka, 14 vijećnika je ipak tajnim glasanjem izabralo Almu Omerović za predsjedavajućeg.

Alan Šerak SDP-a, Muhamed Hadžić BPS-a, su upozorili sve nadležne organe vlasti da se moraju provesti važeće ustavne i zakonske odredbe koje se odnose na srazmjernu zastupljenost konstitutivnih naroda i pripadnika grupe Ostalih u odgovarajućim tijelima općinskog vijeća.

Oba vijećnika su bila složna da se pravila o srazmjernoj zastupljenosti koja su utvrđena Ustavom Federacije BiH moraju poštovati. Stoga su tražili stručno objašnjenje kakve sve posljedice mogu proizaći iz ove NE Ustavne odluke o nepravilnosti u postupku izbora predsjedavajućeg općinskog vijeća Ilijaš.

Da li će Shodno Krivičom zakonu FBiH biti podnesena krivična prijava protiv onih vijećnika koji su glasali za ovu odluku.

Naime članom 5. stav 3 odjeljka VI Ustava FBiH, je rečeno da načelnik općine i predsjedavajući vijeća ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda, Zakonom o principima lokalne samouprave u FBiH, članom 13. stav 2. alineja 13. je rečeno da vijeće bira predsjedavajućeg i zamjenika, a u stavu 3. istog člana je rečeno da „Članovi vijeća odgovaraju za ustavnost i zakonitost akata koje vijeće donosi u okviru svojih nadležnosti“, predsjedavajući općinskog vijeća i načelnik općine Ilijaš ne mogu biti iz reda istog konstitutivnog naroda.

Svjesnost i namjeru kršenja Ustava FBiH, navedeni vijećnici iz SDA demonstrirali su danas na općinskom vijeću. Pokazali su silu, preglasavanjem onih koji su tražili da se Ustav i zakon poštuju, time šaljući poruku da su interesi pojedinaca iznad krovnih zakona ove države. Izuzeti od glasanja i napustili su sjednicu klub SDP-a, BPS-a i GS.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.

Povezane Vijesti

Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.