Izbor predsjedavajućeg općinskog vijeća *Arhiva

Info: Aktivni članci 0, Arhivirani članci 9

Zbog postojanja opasnosti da bi ovakva protuustavna i nezakonita odluka mogla proizvesti teške posljedice po rad Općine Ilijaš, svjesni vijećnici su se pobunili i pozvali na poštivanje Ustava.

Iako se tokom sjednice OV Ilijaš jasno ukazivalo na kršenje Ustava FBiH jer načelnik Akif Fazlić i predložena Alma Omerović dolaze iz reda Bošnjaka, 14 vijećnika je ipak tajnim glasanjem izabralo Almu Omerović za predsjedavajućeg.

Alan Šerak SDP-a, Muhamed Hadžić BPS-a, su upozorili sve nadležne organe vlasti da se moraju provesti važeće ustavne i zakonske odredbe koje se odnose na srazmjernu zastupljenost konstitutivnih naroda i pripadnika grupe Ostalih u odgovarajućim tijelima općinskog vijeća.

Oba vijećnika su bila složna da se pravila o srazmjernoj zastupljenosti koja su utvrđena Ustavom Federacije BiH moraju poštovati. Stoga su tražili stručno objašnjenje kakve sve posljedice mogu proizaći iz ove NE Ustavne odluke o nepravilnosti u postupku izbora predsjedavajućeg općinskog vijeća Ilijaš.

Da li će Shodno Krivičom zakonu FBiH biti podnesena krivična prijava protiv onih vijećnika koji su glasali za ovu odluku.

Naime članom 5. stav 3 odjeljka VI Ustava FBiH, je rečeno da načelnik općine i predsjedavajući vijeća ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda, Zakonom o principima lokalne samouprave u FBiH, članom 13. stav 2. alineja 13. je rečeno da vijeće bira predsjedavajućeg i zamjenika, a u stavu 3. istog člana je rečeno da „Članovi vijeća odgovaraju za ustavnost i zakonitost akata koje vijeće donosi u okviru svojih nadležnosti“, predsjedavajući općinskog vijeća i načelnik općine Ilijaš ne mogu biti iz reda istog konstitutivnog naroda.

Svjesnost i namjeru kršenja Ustava FBiH, navedeni vijećnici iz SDA demonstrirali su danas na općinskom vijeću. Pokazali su silu, preglasavanjem onih koji su tražili da se Ustav i zakon poštuju, time šaljući poruku da su interesi pojedinaca iznad krovnih zakona ove države. Izuzeti od glasanja i napustili su sjednicu klub SDP-a, BPS-a i GS.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.