Između istine i spina *Arhiva

Info: Aktivni članci 0, Arhivirani članci 9

Živimo li historijski trenutak u KS ili smo samo publika u igrokazu Elmedina Konakovića? Po ćemu će se ova godina pamtiti i hoće li donijeti nešto posebno.

Nova vlada, nova lica, nova obećanja i neki novi Dino K.

Posmatrajući novu parlamentarnu većinu u KS, jedno je jasno, na sceni je nešto do sada neviđeno, šest ideološki različitih stranaka, jedan cilj, brisanje svega što je SDA. Šest stranaka a samo jedan glas, glas Dine, želja Dine i odluka Dine, ostali su samo potrebna većina za Dininu nadmoć, ne postoje.

A ko je Dino, i gdje nas vodi, pokazat će vrijeme, ali svakako da možemo procijeniti i po nekim ne tako davnim izjavama i stavovima. Da je Dino dobar govornik, majstor spina pokazuje svakako reakcija članstva vladajuće većine na prijedlog zakona o „porijeklu“ imovine. Svako tko je  pismen, u startu će shvatiti da to nije nikakav novi i revolucionarni zakon, već zakon koji imamo na nivou države i koji služi za prijavljivanje imovine izabranih zvaničnika i u suštini je preventivni zakon koji neće dovesti do bilo kakvog ispitivanja, hapšenja i oduzimanja bilo kakve nelegalno stećene imovine.

Ako pogledamo ne tako davne izjave predsjedavajućeg dok je bio član SDA i premijer, kako je na sve moguće načine hvalio direktore javnih preduzeća, ako pogledamo poruke gdje moli da se njegove izjave ne isjecaju posebno u dijelu gdje hvali određene osobe. Danas te iste osobe Dino ponižava, ne usvaja izvještaje iako su mnoga od tih preduzeća prvi put nakon rata poslovala pozitivno.

Mozda je Dino zaista doživio katarzu, ali ostaje pitanje da li su katarzu doživjeli i ostali članovi NiP-a, Okerić čiju su suprugu zaposlili u poreznu upravu, član svih stranaka i partija Mekić čija je supruga zaposlena u ZZOKS, Ademović čiji je sin zaposlen u Eyof-u.

Podsječanja radi, ova vlada je obećavala smanjenje zapošljavanja, međutim planiranim budžetom to nije predviđeno. Obećavala je smanjenje zaduživanja, a već u prvom mjesecu zadužuju kanton za dodatnih 13 miliona KM.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.