Izmjene i dopune Kolektivnog ugovora: Stvaranje povoljnijih prava za policijske službenike *Arhiva

Info: Aktivni članci 525, Arhivirani članci 3594

Na prijedlog ministra unutrašnjih poslova Admira Katice, Vlada Kantona Sarajevo prihvatila je inicijativu Sindikata policije Kantona Sarajevo za izmjene i dopune važećeg Kolektivnog ugovora, a kojim se omogućava stvaranje povoljnijih prava za sve policijske službenike Uprave policije.

Prema izmjenama i dopunama, naknada za slučaj teške bolesti ubuduće će iznositi tri prosječne plate na nivou Federacije BiH i izjednačena je s visinom koju imaju drugi uposlenici u Kantonu Sarajevo. Ranije je visina ove naknade iznosila dvije prosječne plate.

Naknada za prevoz na posao i s posla je sada utvrđena u novčanom iznosu što će doprinijeti izjednačavanju policijskih službenika s drugim uposlenicima u Kantonu Sarajevo i drugim policijskim agencijama.

Usvojena je i izmjena koja se odnosi na prekid radnog odnosa zbog činjenice da policijski službenik nije prošao sigurnosnu provjeru, a koja je usaglašena sa zakonom koji reguliše ovu oblast i sa Uredbom o prekobrojnosti policijskih službenika koju je Vlada KS nedavno usvojila.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i resorni ministar će nastaviti s aktivnostima koje imaju za cilj stvaranje što boljih uslova rada policijskih službenika i ostalih uposlenika.

Od svih uposlenika se očekuje, a što im je i obaveza, da poslove i zadatke iz svoje nadležnosti izvršavaju profesionalno, zakonito i u skladu s najvišim standardima, čime će osigurati još povoljniji sigurnosni ambijent svim građanima i posjetiocima glavnog grada Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo.

izvor: Vlada Kantona Sarajevo

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.