Javni protest BH novinara zbog uskraćivanja informacija i kršenja slobode izražavanja dopisnika Deutsche Welle-a

Aktivni članci 809 od 832, Arhivirani članci 2689 od 2704

Javni protest je upućen premijeru Vlade USK i Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) USK.

Foto: BH novinari

Upravni odbor Udruženja BH novinari uputio je javni protest predstavnicima vlasti Unsko-sanskog kantona (USK) zbog uskraćivanja informacija i kršenja prava na slobodu izražavanja freelance novinara Ajdina Kambera koji je na legitiman način pokušao dobiti intervju sa premijerom USK-a i izvijestiti o postupcima kantonalnih organa vlasti prema migrantima u tom dijelu BiH.

„Za nas je potpuno neprihvatljivo da ste angažirali ‘policajca u civilu’ da legitmiše i nedopustivo uznemirava novinara, a na razini skandala i nezakonitog postupanja je vaša odluka da lično ‘izvedete’ novinara iz zgrade Vlade USK, nakon što u tome nisu uspjeli policajac u civilu i portir. Sa druge strane, nema nikakvog opravdanja da ignorirate zahtjeve kolege Kambera za intervjuom i pružanjem odgovara na pitanja u vezi sa migrantskom krizom i postupcima lokalnih organa vlasti“, piše u javnom protestu Udruženja BH novinari.

Ajdin Kamber, dopisnik Deutsche Welle-a, prethodno je nekoliko puta uznemirivan i legitimisan od strane policijaca USK-a, a posljednji incident u zgradi Vlade je potvrda ciljanog onemogućavanja novinara da izvještava o migrantima i dobije informacije iz različitih izvora, uključujući i javne vlasti i policiju USK što je nedopustivo kršenje prava na slobodu izražavanja, slobodan i siguran rad novinara u ovom kantonu, pišu iz Udruženja BH novinari.

Predstavnici Upravnog odbora Udruženja BH novinari od premijera Vlade USK i MUP-a USK-a zahtijevaju da se kolegi Kamberu, ali i svim novinarima koji rade ili povremeno dolaze u ovaj kanton, hitno omogući dostojanstveno izvještavanje o migrantima i jednak pristup informacijama i odlukama zvaničnih institucija i njihovih čelnika.

„Novinari imaju pravo na slobodu kretanja, nesmetano snimanje i izvještavanje o svemu što se događa na području USK -a, bez da budu posebno legitimisani od strane policije ili na bilo koji drugi način sprečavani u obavljanju novinarskih zadataka. Tražimo također i posebnu, javnu ispriku novinaru Ajdinu Kamberu“, poručili su iz Udruženja BH novinari.

O incidentu koji se dogodio u zgradi Vlade USK-a i o prethodnim postupcima policije prema Ajdinu Kamberu, Upravni odbor Udruženja BH novinari obavijestio je i nadležne međunarodne institucije i organizacije.

Izvor: BH novinari

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati i putem Viber broja +38762-118-465, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.