Jeste li spremni za školu?

BiH

Polazak đaka prvaka u školu je novo poglavlje u životu, koje zna da bude stresno i roditeljima i djeci.

Da to ne bude tako, spremite se na promjenu zajedno. Da ne bi bilo problema s koncentracijom od početka i da dijete ide naspavano u školu, već sada ga navikavajte da ranije liježe i ranije ustaje. Zbog toga je sredina avgusta pravo vrijeme da počnete da pripremate svoje dijete za početak škole.

Važno je da znate da ove pripreme neće oteti posljednje lijepe dane raspusta od vašeg školarca, ali će mu zato omogućiti da spremno dočeka novi početak.

– Priprema za polazak u prvi razred zapravo počinje godinu ranije kao predškolska nastava. Tada i roditelji s djetetom više puta razgovaraju o školi, a ovih dana možete zajedno da se prošetate do školske zgrade kako bi se naviklo na putanju koju će prelaziti svaki dan.

– Bilo bi dobro da djetetu obezbijedite radni prostor i da zajedno uredite radni kutak. Objasnite budućem prvaku da će to biti samo njegov prostor u kom će učiti.

– Ohrabrite dijete da otvoreno pričate o svemu što ga čeka u školi. Izbjegavajte da govorite: “Sve će biti super.” Umjesto toga, recite mu: “Da, biće mnogo lijepih stvari u školi. Međutim, imaćeš manje vremena za igru zato što ćeš morati da radiš domaći, ali ćeš moći sam da praviš raspored kada ćeš da radiš domaći, a kada ćeš se igrati”.

– Da biste privikli svoje dijete na ono što ga čeka kada krene u prvi razred, dobro je da mu predstavite budućeg učitelja. Pripremite ga tako što ćete mu reći da će od septembra umjesto vaspitačice imati učitelja ili učiteljicu, da će ona biti dobra i ljubazna i starati se da svi lijepo uče i napreduju. Na taj način dijete će znati šta da očekuje, a u njemu će početi da se rađaju pozitivne emocije prema učiteljici.

– Predznanja djece koja polaze u školu su vrlo raznolika, ali svaki prvak bi trebalo da zna svoje ime i prezime, adresu stanovanja, imena članova porodice, broj telefona roditelja, da zna koje je doba dana, kao i kako da pozdravi njemu poznate osobe.

– Kada je riječ o domaćim zadacima, budući prvaci treba da budu svjesni da su to njihove obaveze, a ne obaveze roditelja. Zato se roditeljima preporučuje da ne rade umjesto njih domaći jer im to poslije može samo preći u naviku, prenose Nezavisne.com.

– Djeca najbolje i najradije uče kroz igru. Ovo je posebno tačno za predškolce. Zbog toga jedan od najboljih načina da pripremite svog predškolca za ono što ga čeka od 1. septembra jeste igranje škole kod kuće. Ovo je igra koju bi trebalo da ponavljate svakodnevno.

(Hayat.ba)

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.

Povezane Vijesti

Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.