Jevreji danas dočekuju Pesah *Arhiva

Info: Aktivni članci 325, Arhivirani članci 4695

Jevreji danas dočekuju Pesah, najveći jevrejski praznik kojim se slavi oslobađanja naroda iz egipatskog ropstva, ali će sinagoge ostati uglavnom prazne, a osmodnevni praznik će biti proslavljen u krugu porodica.

Mjere koje su vlade širom svijeta donijele u borbi protiv pandemije Kovid-19, oboljenja disajnih putova kojeg uzrokuje novi tip korona virusa podrazumijevaju i zabranu okupljanja većih grupa, kao i strogo ostajanje u kućama. Vjernici to poštuju.

U Aškenaskoj sinagogi u Sarajevu, trećoj po veličini u Evropi, ove godine zbog pandemije Kovid-19 Pesah takođe neće biti tradicionalno obilježen molitvom i večerom. Hazan sarajevske sinagoge Igor Bencion Kožemjakin nešto ranije podijelio je porodicama beskvasni hljeb koji se jede za vrijeme praznika, a molitva i večera će biti održane onlajn.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.