Jevreji slave Roš Hašanu

Redakcija 6. sep 2021 ID: 22580

Jevreji dva dana slave blagdan Roš hašanu, ili Novu godinu po svom kalendaru. Obilježavanje počinje večeras, nakon zalaska sunca. To je i Dan trubljenja, ali i Sudnji dan na koji Jevreji polažu račune Svevišnjem.

U Levitskom zakoniku piše: “Reče Jahve Mojsiju: Govori Izraelcima i reci: Sedmoga mjeseca, prvog dana u mjesecu, neka vam je potpuni odmor, proglašen glasom trube, sveti zbor. Nikakva teška posla ne radite; u čas Jahvi paljenu žrtvu prinesite.” Aškenazi si novu godinu čestitaju riječima: “Budite odmah upisani i upečaćeni u novoj godini”. Na ovaj se blagdan ide u sinagoge. – piše BHRT.ba.

Uz odgovarajuće blagoslove i molitve na ovaj se blagdan služi svečana večera. Među čestim jelima punim simbolike je hala, ili krušna pletenica s grožđicama. Običaj nalaže da se halu umoči u med. Slatko u jelima ovoga blagdana simbolizira nadu da će godina biti slatka kao med. Potom se s istom nakanom u med umače i jabuka. Osim toga, na blagdanskom stolu još se nalaze mogranj i datulja. Mogranj, ili šipak, kako ga još zovemo, pun je koštica. Židovska tradicija kaže da ih je 613, koliko je Božjih zapovijedi ili micvi. Važna jela na blagdanskom meniju su riblja ili janjeća glava. Prije njihova jedenja izriče se sljedeći zaziv: “Neka bi bila tvoja volja, Vječni, Bože naš i Bože naših otaca, da budemo glava, a ne rep”.

U ključna obilježja blagdana Roš hašane ubraja se puhanje u šofar, ili ovnujski rog. Jedan od razloga puhanja u šofar jest proslava trenutka kada je Bog stvorio svijet, zbog čega ga Židovi proglašavaju svojim kraljem. Šofar ima veze i sa židovskim vjerovanjem u uskrsnuće mrtvih.

Roš Hašanu su Jevrejima u BiH čestitali brojni zvaničnici.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 6. sep 2021 @22:14 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2109-062214-22580 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.
Želite li dostaviti saopćenje za javnost, dojaviti vijest, najaviti događaj ili se reklamirati na portalu IlijašNet kontaktirajte nas na:
Email: ilijasnet@gmail.com
Viber poruke: +387 62 118 465
Facebook poruke: Facebook Poruka

Povezani članci

Back to top button