Još neizvjestan krov nad glavom Fahrudinu i Fahreti Muminović

BiHHumanost

Otkako je odlučio otkriti svoj identitet, nakon što je bio zaštićeni svjedok, a želeći tako upoznati Srbina koji mu je spasio život kao sedmogodišnjem dječaku, a koji je također u Hagu bio zaštićeni svjedok, priča o Fahrudinu Muminoviću (30) iz Urkovića kod Bratunca cijelu je zimu tema medija.

5c6409bfaa040

Akcija u dijaspori

Fahrudin sa sestrom Fahretom već 23 godine živi kod amidže Rame i nemaju krov nad glavom. Fahrudinova priča podigla je na noge dijasporu širom svijeta. Najveću akciju pokrenuo je Sanel Babić iz Vlasenice, koji je uspješan biznismen u Koloradu, piše Avaz.

Do sada je 2.800 donatora skupilo 125.000 dolara. Krajem prošle godine potpisan je ugovor između Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i Međunarodnog foruma solidarnosti (MFS) „Emmaus“ za gradnju kuće Muminoviću. Gradnja bi trebala početi na proljeće, ali Muminović još nije osigurao lokaciju za novu kuću. Njegov amidža Ramo kaže da Fahrudin i Fahreta imaju očeve zemlje u brdskom dijelu Urkovića, ali do tog imanja nema puta.

Teško do placa

– Na prodaju ima nekoliko placeva pored magistralnog puta Bratunac – Konjević-Polje, što bi im odgovaralo, ako nekad dobiju posao, ali ti placevi gruntovno nisu „jedan kroz jedan“ i to će biti prepreka za izdavanje građevinske dozvole – pojasnio nam je Ramo Muminović.

Kada su u pitanju sredstva prikupljena u dijaspori, Fahrudin kaže da mu još nisu dostupna niti zna gdje se ona nalaze. Kaže da je amidža Ramo u kontaktu sa Sanelom Babićem, koji mu je rekao da on od doniranog novca Fahreti i Fahrudinu u Sarajevu želi kupiti kuću. Ako do toga dođe, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i MFS „Emmaus“ morat će poništiti ugovor o gradnji kuće, a Fahreta i Fahrudin napustiti rodne Urkoviće.

Autor članka je Redakcija sa 276 aktivnih i 907 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.