JU Dom Zdravlja Ilijaš: Štrajk i posljedice na građane *Arhiva

Info: Aktivni članci 534, Arhivirani članci 4439

Iako je Općinski sud u Sarajevu donio presudu kojom se zabranjuje štrajk ljekara medicine i stomatologije KS,  odluka koja još nije pravomoćna a kojoj je ostavljeno pravo na žalbu u ovoj ustanovi nastavlja se sa štrajkom sve dok ova odluka ne bude pravomoćna.

Štrajk je zabranjen zato što nije organiziran i najavljen prema zakonskoj proceduri.

Općinski sud u Sarajevu donio je presudu po tužbi JU Dom zdravlja Sarajevo, Opće bolnice “Prof. dr. Abdulah Nakaš” te Ministarstva zdravstva KS i Vlade KS kojom je utvrđeno da je štrajk ljekara koji je započet 5. septembra nezakonit te se zabranjuje.

Podsjetimo, Sindikat doktora medicine i stomatologije KS stupio je u štrajk zbog nezadovoljstva odnosom Vlade KS prema njima, tvrdeći da nisu ispunjena obećanja iz Kolektivnog ugovora, koji je potpisan prošle godine.

Građani Ilijaša, kao i ostali građani u KS tako su devet dana bez potpune zdravstvene usluge, jer su ljekari primali samo hitne slučajeve.

Lančane reakcije nerada ove ustanove se odražavaju na sve stanovnike.

Posjetili smo Dom Zdravlja Ilijaš gdje smo zatekli osoblje koje nas je dočekalo na hodniku i pojasnilo da ne nude nikakve usluge osim ako nije nešto hitno.

Nije nam bilo hitno ali smo pokušali da ih upitamo šta je sa predškolskom djecom koja čekaju na ljekarske preglede a koje neće da izdaju, ko će njima opravdati dane koje ne idu u školu. 

Razgovarali smo sa osobom koja je obavila sve preglede i pribavila sve potrebne nalaze kako bi djete predškolskog uzrasta dobilo ljekarski bez kojeg ne može početi pohađati obaveznu nastavu, kaže da nisu htjeli, u što smo se i sami uvjerili izdati ljekarski koji je potreban iako su sve radnje obavljene za izdavanje ovog dokumenta.

Pitamo se koliko logike ima da se ovo odnosi i na one najmanje koji jedva čekaju svoje prve dane u školskim klupama.

Dok se sve usluge iz ovih institucija odbijaju plate će dobiti u punom iznosu iako već deveti dan ništa ne rade, osim što treniraju drskost na pacijentima.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.