JU Dom Zdravlja Ilijaš: Štrajk i posljedice na građane *Arhiva

Ilijaš

Iako je Općinski sud u Sarajevu donio presudu kojom se zabranjuje štrajk ljekara medicine i stomatologije KS,  odluka koja još nije pravomoćna a kojoj je ostavljeno pravo na žalbu u ovoj ustanovi nastavlja se sa štrajkom sve dok ova odluka ne bude pravomoćna.

Štrajk je zabranjen zato što nije organiziran i najavljen prema zakonskoj proceduri.

Općinski sud u Sarajevu donio je presudu po tužbi JU Dom zdravlja Sarajevo, Opće bolnice “Prof. dr. Abdulah Nakaš” te Ministarstva zdravstva KS i Vlade KS kojom je utvrđeno da je štrajk ljekara koji je započet 5. septembra nezakonit te se zabranjuje.

Podsjetimo, Sindikat doktora medicine i stomatologije KS stupio je u štrajk zbog nezadovoljstva odnosom Vlade KS prema njima, tvrdeći da nisu ispunjena obećanja iz Kolektivnog ugovora, koji je potpisan prošle godine.

Građani Ilijaša, kao i ostali građani u KS tako su devet dana bez potpune zdravstvene usluge, jer su ljekari primali samo hitne slučajeve.

Lančane reakcije nerada ove ustanove se odražavaju na sve stanovnike.

Posjetili smo Dom Zdravlja Ilijaš gdje smo zatekli osoblje koje nas je dočekalo na hodniku i pojasnilo da ne nude nikakve usluge osim ako nije nešto hitno.

Nije nam bilo hitno ali smo pokušali da ih upitamo šta je sa predškolskom djecom koja čekaju na ljekarske preglede a koje neće da izdaju, ko će njima opravdati dane koje ne idu u školu. 

Razgovarali smo sa osobom koja je obavila sve preglede i pribavila sve potrebne nalaze kako bi djete predškolskog uzrasta dobilo ljekarski bez kojeg ne može početi pohađati obaveznu nastavu, kaže da nisu htjeli, u što smo se i sami uvjerili izdati ljekarski koji je potreban iako su sve radnje obavljene za izdavanje ovog dokumenta.

Pitamo se koliko logike ima da se ovo odnosi i na one najmanje koji jedva čekaju svoje prve dane u školskim klupama.

Dok se sve usluge iz ovih institucija odbijaju plate će dobiti u punom iznosu iako već deveti dan ništa ne rade, osim što treniraju drskost na pacijentima.

Autor članka je Redakcija sa 132 aktivnih i 907 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.