Kako je nastao 8. mart Dan žena

Info: Aktivni članci 459, Arhivirani članci 4169

8. marta 1857-e godine u New Yorku su u štrajk stupile radnice fabrike tekstila, zahtijevajući bolje uvjete rada za žene. Na isti dan, na istom mjestu samo 51-godinu kasnije, ponovo je došlo do štrajka žena. Radnice su najprije bile zatvorene u fabrici, iz koje nisu mogle izaći, a potom je izbio požar.

Požar u kojem su izgorile 129-e žene. U sjećanje na ovaj događaj , godinu dana kasnije u New Yorku je po prvi put obilježen 8.mart, Dan žena.

1910-te u Kopenhagenu, na Drugoj internacionalnoj konferenciji žena dogovoreno je da se jedan dan u martu proglasi Danom borbe žena za njihova prava. Tako je za prvi međunarodni Dan žena najprije proglašen 19-ti a ne 8-i mart. Naime, tada su žene Njemačke, Danske, Austrije, Švajcarske i Amerike zatražile pravo glasa.

U Njemačkoj je tako, Klara Cetkin izvela milion ljudi na ulice. 1912-e su i žene u Francuskoj zatražile da dobiju pravo glasa, u koje spada i pravo da budu izabrane, a potom i žene u Holandiji, Švedskoj i godinu dana kasnije, dakle 1913-e Rusiji.

1918-te je u Njemačkoj po prvi put uvedeno pravo žena da glasaju ali i da budu izabrane. To je bio prvi veliki uspjeh pokreta žena u ovoj zemlji. Prvi ženski poslanik u njemačkoj Nacionalnoj Skupštini u Weimaru bila je članica socijaldemokratske partije Marie Juchacz:

Moje dame i gospodo, žena je od sada punopravna građanka ove zemlje. Razmislite dobro šta to znači. To znači da je puno više žena u starosnoj izbornoj dobi, nego muškaraca. Žena je sada, s obzirom da ima pravo glasa, u stanju da utiče na politički život u zemlji. Svakog prijatelja socijaldemokratije to bi trebalo prisliliti da se založi za pravo žena na glas.”

Dvije godine ranije, 8, marta u Petersburgu, žene, Ruskinje zaposlene u tekstilnoj industriji stupile su, po ugledu na Amerikanke u štrajk. Ovaj štrajk doveo je kasnije do izbijanja februarske revolucije u Rusiji. Na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena u Moskvi, 1921-e odlučeno je da se 8 mart, u cijelom svijetu proglasi Međunarodnim Danom žena. Na ovaj dan podsjeća se na njihovu dugogodišnju borbu, u kojoj su najveći uspjesi bili uvođenje 8-casovnog radnog vremena, ujednacavanje plata za muškarce i žene, ali i zaštita majki, te uvođenje porodiljskog odmora.

U vrijeme ekonomske krize između dva svjetska rata, povećao se broj abortusa u Njemačkoj. Samo je 1931-e u ovoj zemlji od posljedica ilegalno urađenog abortusa umrlo je 44.000 žena. Kada su Hitlerovi nacisti došli na vlast zabranili su Dan žena i uveli Dan majki.

Žena je od tada u Njemačkoj bila reducirana na suprugu i porodilicu. Nakon Drugog svjetskog rata, Dan žena 8 mart ponovo je uveden u dijelu Njemacke pod sovjetskom okupacijom. Emancipacija žena u socijalistickim zemljama politički je forsirana. Tek kasnih 60-tih godina žene u tada Zapadnoj Njemačkoj, ponovo su otkrile 8. Mart, medjunarodni Dan žena.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.