Kako je Radončić počeo ‘ličiti na svoj narod’ *Arhiva

BiH

Nema ni par mjeseci odkako je Fahrudin Radončić ‘otpisan’ kao kandidat za bh člana Predsjedništva jer ne zadovoljava kriterije po recepturi Bakira Izetbegovića i njegovih ‘medija’ (‘Faktor, Stav, Saff i Slobodna Bosna), evo ‘Fahre’ u sasvim drugom ruhu i dijalogu, na samom početku izborne kampanje.

Podsjećamo kako je to slikovito dočarao Bakir Sin Velikog Oca, mislim to ‘ličenje’ na ‘svoj narod’ u ‘evropskoj Bosni’. Moraš se vidjeti u džamiji, moraš petkom obavezno na džummu, svratiti kod Reisa ‘koji se neće nijednoj političkoj partiji prikloniti’ ali hoće najviše slika sa Bakirom i njegovom džamijskom ekipom u vlasti, moraš bar svratiti jednom u Srebrenicu, trebaš obilaziti hair česme i šehidsak groblja i nesmiješ imati nikakve dodirne ‘veze’ sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem.
Dobro, bilo je tu još onoga Alijinog ‘kako moramo biti malo više Bosanci’ a najviše ‘furati’ Bošnjaštvo ili ono kako ‘ne možeš biti kandidat za Predsjedništvo ako si rođen van BiH’, oba ova sljepačka bulažnjenja su otpala. Prvo, jer Bosanaca nema ni u Ustavu ni u trgovini ili kakvom granapu, drugo jer je Sebija Seka Jedina, Bakirova hanumica na izbornoj listi a rodom je iz bratske Crne Gore kao i Fahro. Kao i Sefer Halilović, kao i stotine Sandžaklija na listama.

Međutim, skontao je ‘evropski’ Fahrudin da je Bakir Izetbegović nažalost u pravu, i da ako hoćeš vlast, moraš ličiti ne na svoj narod, to je smiješno i blesavo ali je od Bakira i sveto, već da moraš zaigrati na nacionalnu, nacionalističku i klerikalnu matricu na kojoj su svi poslijeratni izbori u BiH zasnovani i provedeni. I dobiveni.
Pa je brže bolje, ‘iako je okrenut prema Bruxellesu i Washington-u DC’ a ne prema Ankari, Radončić krenuo sa performansom.

Prvo je uputio preko svog lista ‘Avaza’ par oštrih replika preuzetih od Bakira prema Dodiku (‘Niko neće uzeti ni pedalj Bosne’) iako zna kao i Sin Velikog Oca da je Bosna nestala potpisom Babe Alije u Dayton-u 1995 godine kao što zna da je niko ni ne napada, a onda se pojavio u džamiji na Kurban-Bajram gdje je poljubio rukohvat Reisa ef. Kavazovića i gdje se čak i uslikao sa Bakirom, poslije je sve ‘naša’ bh izborna strategija i istorija.
Evo Fahre u Krajini, obilazi šehidske spomenike, evo ga otpočinje kampanju iz Srebrenice, uslikao se sa cvjetićem Srebrenice na reveru u Potočarima, evo ga sa imamima i ‘vazi’ o njihovim problemima, ma čak je ‘turio’ i zelenu kravatu umjesto one ‘pederske’ pink ofarbane po kojoj je poznat od rođenja. I vjerovali ili ne, posjetio je i Fatu Orlović, nenu iz Konjević Polja koja je za Bošnjake ‘heroina’ u izborno vrijeme i nevrijeme.
Nema dileme, sad je pravi kandidat, sad liči ‘na svoj narod’ i možemo ga uskoro akoBogda vidjeti i na džumma namazu, da konačno dobijemo kompletnu sliku ‘budućeg predsjednika’.

Međutim, kako permanentno ističe svoje razlike i osobenosti koje ga razdvajaju od Bakira Izetbegovića, te kako je govorio da ‘neće biti ničiji međed za vašare’, ovakve promjene govore suprotno : Fahrudin Radončić sve više sliči Bakiru. i ‘svom narodu’. Pravi izborni Bošnjak.

photo : Fahrudin Radončić, izborne slike, arhiv

Đ.A.

Autor članka je Redakcija sa 251 aktivnih i 907 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.