Kako treba da se ponašate ako naiđete na agresivnog psa ili čopor lutalica *Arhiva

Najbitnije i uglavnom ljudima poznato, je da se psi ne diraju dok jedu, spavaju i kada čuvaju svoje mlade.

Info: Aktivni članci 478, Arhivirani članci 3594

Zbog čega sve može da dođe do toga, da pas napadne čovjeka je neiscrpna tema. Niz uslova i događaja može da dovede do agresivnosti psa. Istražili smo kako treba da se ponašate da ne bi došlo do ispoljavanja agresije, ali i ukoliko do kontakta dođe.

Najbitnije i uglavnom ljudima poznato, je da se psi ne diraju dok jedu, spavaju i kada čuvaju svoje mlade. Ono što takođe treba da se napomene, da je veoma opasno dirati psa prijee nego što pitate vlasnika da li možete to da uradite. Nikada ne prilazite psu koji je zatvoren iza ograde, koji je u kolima ili na lancu. Nemojte ulaziti ni u dvorišta u kojima se nalazi pas, čak i ako je vezan, ukoliko niste upoznati sa njim. Ne zadirkujte psa, dirajući ga kroz ogradu ili prozor kola, ili pružati se da biste ga pomilovali

Ljudi koji poznaju ovu materiju su objasnili i kako treba da se ponašate ukoliko naiđete na čopor pasa.

– Dobro je znati i da čopor pasa nije uvijek opasnost. Često samo šetaju svojim krajem ili obilaze mladunce, čak i kad laju ne znači da im je namjera da napadnu. Uglavnom poručuju da im smetamo i da treba da se sklonimo.

NIKAKO NE TREBA:

– vrištati, bježati – to ih dodatno ljuti ili gađati pse.

Savjet kako da se ponašate prema psu lutalici ili prema čoporu jeste da prođete mirno, bez panike. Govorite nešto smirenim tonom, jer to pse umiruje, i ne treba gledati pse u oči.
Ako pas zareži, znači da je ljut ili uplašen. Sklopite ruke uz tijelo, sastavite ih ispred sebe i spustite glavu – “poza drvo”. Pas će proći pored vas. Ako napadne sklupčaj se –

U Ilijašu problem pasa lutalica nije izražen kao u nekim drugim bh gradovima, ipak, posebno roditelji trebaju svojoj djeci pričati o  ponašanju u blizini psa i prema psima.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.