Kandidati za Šestoaprilsku nagradu Topić, Hemon, Bogićević, Mustafić… *Arhiva

U oblasti sporta predloženi su Olimpijski komitet BiH, te ministar zdravstva i socijalne zaštite Fahrudin Smajlović, Mirsad Muftić i Sadeta Dervišević

Info: Aktivni članci 552, Arhivirani članci 4683

Odbor za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva od 3. do 28. januara dobio je prijedloge za dodjelu ovog najvišeg priznanja koje se dodjeljuje 6. aprila, za Dan grada. „Dnevni avaz“ ekskluzivno saznaje da je iz oblasti privrede predložena kompanija „Bosnalijek“, a iz oblasti kulture i umjetnosti pristiglo je sedam kandidatura.

Oblast sporta

– Među ovih sedam kandidata su i profesor Franjo Topić, književnik Aleksandar Hemon, Halid Kadrić, Slaviša Mašić, Irfan Handukić, Alija Hafizović te reditelj Dino Mustafić. Iz oblasti sporta za nagradu su predloženi Olimpijski komitet BiH te ministar zdravstva i socijalne zaštite Fahrudin Smajlović, Mirsad Muftić i Sadeta Dervišević – saznaje „Avaz“.

Nadalje, iz oblasti rada i stvaralaštva kandidati za Šestoaprilsku nagradu su Bogić Bogićević, Nedim Husić, Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca…

Predsjedavajući Odbora za dodjelu ove nagrade Velija Katica rekao nam je da će sjednica Odbora na kojoj će biti predstavljeni kandidati koji ispunjavaju uvjete biti održana u ponedjeljak, a članovi Odbora će dobiti listiće za prvi krug glasanja.

Značajan doprinos

– Da bi neko mogao biti predložen za Šestoaprilsku nagradu, mora biti državljanin BiH, ali i strani državljanin, pod uvjetom da je dao značajan doprinos razvoju i afirmaciji grada Sarajeva i BiH. Moraju postojati konkretni dokazi da je osoba uradila nešto značajno u svojoj oblasti – dodao je Katica.

Dodjela šest nagrada

– Iz svake oblasti dodjeljuje se po jedna nagrada, što znači da se može dodijeliti ukupno njih šest u jednoj godini. Kandidati ne mogu istovremeno dobiti nagrade iz više oblasti. Kandidate za nagradu mogu predložiti privredna društva, ustanove, udruženja, grupe od najmanje 200 građana te gradonačelnik – pojasnio je Katica.

Sadržaj ovog članka prenosimo sa: Avaz.ba.
Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.