Kanton i općine osigurat će veći iznos sredstva za isplatu dijela aprilskih plata u privrednim djelatnostima ugroženim pandemijom

Info: Aktivni članci 516, Arhivirani članci 4439

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, ministri privrede, finansija te rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica KS Draško Jeličić, Jasmin Halebić i Jasna Agić održali su danas sastanak sa načelnicima i predstavnicima devet općina u KS-u, povodom razmatranja i usaglašanja stavova o isplati dijela plaća za mjesec april uposlenicima u privrednim djelatnostima, čije je poslovanje ugroženo pandemijom koronavirusa.

Premijer Nenadić je na početku sastanka istakao kako je Kanton Sarajevo prvi u regionu donio set kratkoročnih mjera i tako osigurao dio plata za mjesec mart za 57 ugroženih privrednih djelatnosti.

Na osnovu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica KS, usvojenog usljed pandemije, doneseni su programi podrške privredi Kantona Sarajevo za djelatnosti čiji je rad zabranjen, kao i onih djelatnosti koje su bilježile značajan pad prihoda u mjesecu aprilu u odnosu na prosjek prošlogodišnjih prihoda. Program se, između ostalog, odnosi na isplatu dijela mjesečne plate uposlenicma u tim djelatnostima, koje će finansirati Kanton Sarajevo i za mjesec april.

Broj privrednih subjekata, odnosno uposlenika koji će biti obuhvaćeni ovom pomoći za mjesec april će biti značajno veći u odnosu na prethodni mjesec. Do danas su ‘obrađene ‘ i dodatne djelatnosti u okviru tržnih centara kao i druge, koje nisu bile obrađene u javnom pozivu za mjesec mart“, naveo je ministar Jeličić.

Podsjetio je i da je za isplatu dijela martovske plate za 14.076 uposlenika u 3.677 privednih subjekata iz Budžeta KS izdvojeno je 2. 570.000 KM.

Na današnjem sastanku sa općinskim načenicima detaljno su razmotrene projekcije za sufinansiranje ove kratkoročne mjere pomoći privrednicima za mjesec april od strane Kantona ali i općina, a za što je iskazana spremnost predstavnika lokalnih vlasti. Prema okvirnom dogovoru, iz budžeta općina trebalo bi se osigurati oko dodatnih milion KM za sufinansiranje ove mjere.

To će biti precizirano Sporazumom o sufinansiranju između Kantona i općina, prije objave javnog poziva za dodjelu sredstava za mjesec april. Kako je najavio premijer Nenadić, tekst prijedloga ovog sporazuma općinama će biti dostavljen najkasnije do kraja ove, odnosno do početka naredne sedmice.

izvor: Vlada KS

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.