Kanton Sarajevo dobio Vladu bez SDA: Forto novi premijer *Arhiva

Info: Aktivni članci 598, Arhivirani članci 4683

Vladu Kantona Sarajevo u naredne četiri godine čine pet stranaka, i to: Naša stranka, Narod i pravda, Socijaldemokratska partija (SDP), Savez za bolju budućnost (SBB) i Demokratska fronta (DF).

Izvršna vlast u Kantonu Sarajevo formirana je danas, a premijer je Edin Forto iz Naše stranke.

Za novu vladu glasali su svi poslanici osim onih iz SDA i BOSS-a.

Vladu KS u naredne četiri godine čine pet stranaka, i to: Naša stranka, Narod i pravda, Socijaldemokratska partija (SDP), Savez za bolju budućnost (SBB) i Demokratska fronta (DF).

Ministri iz Naše stranke vodit će Ministarstvo za komunalnu privredu i infrastrukturu Srđan Mandić te Ministarstvo pravde i uprave Lejla Brčić.

Stranka Narod i pravda predložila je Zinetu Bogunić za ministricu obrazovanja, nauke i mladih, za ministra privrede Harisa Bašića te Admira Katicu za ministra unutrašnjih poslova, dok su za ministra finansija predložili Amela Kovačevića, prenosi Avaz.ba.

Socijaldemokratska partija BiH dobila je tri resora te je za ministra saobraćaja predložila Adnana Štetu, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša trebao bi voditi Damir Filipović, a Malik Garibija bit će na čelu Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice.

Savez za bolju budućnost BiH predložio je za novog ministra za boračka pitanja Ismira Jusku, a Mirvad Kurić će ostati na funkciji ministra kulture i sporta, dok bi Amela Sofić iz Demokratske fronte trebala voditi Ministarstvo zdravstva.

Poslanici će na današnjoj sjednici razmatrati i Prijedlog odluke o tromjesečnom privremenom finansiranju, a predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković ranije je izrazio nadu da će već u januaru biti usvojen budžet za 2019. godinu, prenosi Avaz.ba.

Odluka o privremenom finansiranju bit će realizirana sredstvima u iznosu ne većem od jedne četvrtine ukupnih prihoda utrošenih budžetom u prva tri mjeseca 2018. godine.

Propisano je da se budžet mora donijeti do 31. marta, a ukoliko se to ne dogodi, neće biti realizirani rashodi u bilo koju svrhu osim otplate duga sve dok se budžet ne usvoji.

Sadržaj ovog članka prenosimo sa: source.ba.
Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.