Kanton Sarajevo prvi u BiH dobiva Zakon o Ekonomsko-socijalnom vijeću *Arhiva

Info: Aktivni članci 588, Arhivirani članci 4683

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je danas Prijedlog zakona o ekonomsko-socijalnom vijeću za područje KS kojim se po prvi put zakonski uređuje rad ovog tijela, te ga je uputila u skupštinsku proceduru.

Kanton Sarajevo je jedini kanton u Federaciji, ali i nivo vlasti u BiH koji donosi Zakon o ESV-u, kao najvišem institucionalnom tripartitnom tijelu za vođenje socijalnog dijaloga.

Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS i potpredsjednik ESV-a Malik Garibija ističe da je najveća važnost Zakona u tome što garantuje punu uključenost reprezentativnih sindikata i poslodavaca u svim važnim procesima i donošenju svih relevantnih odluka koje se tiču prava radnika, poslovnog okruženja i ekonomsko-socijalnog razvoja Kantona Sarajevo.

U proteklom periodu podigli smo važnost i dignitet ovog tijela, a sada ga dodatno ojačavamo Zakonom koji je donesen također u punoj saradnji i uz saglasnost sindikata, poslodavaca i Vlade. Na ovaj potez obavezala nas je i jedna od 300 mjera koja je tražila puno uključivanje sindikata u donošenje odluka, a na ovaj način to se uvodi i kao sistemska obaveza svake naredne Vlade” poručio je ministar Garibija.

Franjo Rener, predsjednik ESV KS i Kantonalnog odbora saveza samostalnog sindikata BiH za Kanton Sarajevo, naglasio je da je riječ o veoma važnom zakonu te da podržava proceduru za konačno usvajanje ovog zakona i od Skupštine KS.

Ekonomsko-socijalno vijeće KS ima 15 članova, po pet od svakog socijalnog partnera, odnosno Vlade, te reprezentativnih udruženja poslodavaca i sindikata. Odluke se donose konsenzusom, odnosno uz odobrenje svih članova, a prije nego budu razmatrane na sjednicama Vlade i Skupštine.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.