Kanton Sarajevo: Vakcinisana 5.062 zdravstvena radnika, od danas vakcinacija u staračkim domovima

Redakcija 15. apr 2021 ID: 14014

Zaključno sa jučerašnjim danom, 14. aprilom 2021. godine, u Kantonu Sarajevo je u zdravstvenim ustanovama, javnim i privatnim, vakcinisano 5.062 zdravstvena radnika i zdravstvena saradnika, što predstavlja 76 posto vakcinisanih u odnosu na iskazane potrebe iz februara 2021.

Do sada je Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo zaprimio ukupno 7.286 doza vakcina protiv Covida-19, i to 2.100 doza Covishield AstraZeneca vakcina koje su stigle kao donacija Republike Srbije, te 1.596 doza Pfizer vakcina i 3.590 doza vakcina AstraZeneca iz kontigenta COVAX mehanizma.

Preostalih 2.210 doza vakcina AstraZeneca bit će distribuirane u toku sutrašnjega dana prema mobilnim timovima za vakcinisanje u DZ Kantona Sarajevo, čime započinje vakcinacija korisnika i uposlenika staračkih domova, a prema iskazanim potrebama i utvrđenoj listi za prioritetne skupine.

Pored ovoga, jučer je Zavod zaprimio i 1.884 doza Sinovac vakcine iz donacije Republike Turske, čija distribucija još nije započela.

Uskoro se očekuje distribucija 10.000 vakcina AstraZeneca koje su donacija Republike Srbije za Kanton Sarajevo. Pošiljka vakcina stigla je 09. aprila ove godine i čekaju se rezultati kontrole od Agencije za lijekove i medicinska sredstva, kako bi ista bila zaprimljena i distribuirana za proces vakcinacije.

Nakon zelenog svjetla od Agencije, započinje program masovne vakcinacije u Zetri, to jeste u Olimpijska dvorana „Juan Antonio Samaranch“, prema ranije utvrđenim prioritetima, i to za građane KS starije od 75 godina.

Kao što je ranije izvještavano, proces vakcinacije u Kantonu Sarajevo je započeo prema utvrđenim prioritetima 10. marta 2021.g. Prvi prioriteti su bili zdravstveni radnici i zdravstveni saradnici u javnim zdravstvenim ustanovama i institucijama, posebno oni koji se bave dijagnosticiranjem, liječenjem i rehabilitacijom pacijenata oboljelih od Covid-19, a prije svega osoblje koje radi na Covid odjelima.

6077de69d98e1

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 15. apr 2021 @8:37 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2104-150837-14014 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.
Želite li dostaviti saopćenje za javnost, dojaviti vijest, najaviti događaj ili se reklamirati na portalu IlijašNet kontaktirajte nas na:
Email: ilijasnet@gmail.com
Viber poruke: +387 62 118 465
Facebook poruke: Facebook Poruka

Povezani članci

Back to top button