Katastrofalno stanje puta kroz Industrijsku zonu u Ilijašu. *Arhiva

Info: Aktivni članci 555, Arhivirani članci 4683

Nakon otapanja snijega, na vidjelo su izašle ogromne rupe koje ne omogućavaju normalan promet vozila i teretnih kamiona na dionici puta prema Industrijskoj zoni u Ilijašu.

Građani koji svakodnevno koriste ovu rutu puta da bi došli do svojih radnih mjesta, izrazili su veliko nezadovoljstvo sa održavanjem ceste te nemarnim odnosom nadležnih institucija.

Ovim putem svakodnevno prođe preko 1000 automobila, a najobičniji prolazak postao je prava noćna mora.

Neke rupe duboke su i preko 25 cm prečnika preko jednog metra.

-“Ovim dijelom ceste prođem i po 10 puta na dan jer radimo stalnu dostavu, tako da je više postalo nesnošljivo. Postoji i put preko Luke ali se mora obilaziti veliki dio naselja”, kazao je jedan od vozača.

Također, zaprimili smo i žalbu na dio nezavršene ceste prema firmi “Schiedel”, a koja je ostala nedovršena i na kojoj se trenutno nalazi ogromna količina vode, tako da je saobraćaj usporen i otežan.

Ovim putem apelujemo na firmu koja je zadužena za održavanje, te za nadležne institucije Općine Ilijaš ili Kantona Sarajevo, da ovaj dio ceste u što hitnijem postupku stave u plan rekonstukcije, a do tada da se izvši popravka rupa, ali ne na način kao što je do sad rađeno već po svim standardima.

5c59dd3a20cb4

Je li moguće naplatiti štetu nastalu na vozilu zbog rupe na cesti?

Kakva je procedura? Šta vozač treba da uradi? U kojim slučajevima nema odštete, a šteta je nastala zbog ostećenja na putu? Koliko prijava do sada je bilo i koliko šteta je isplaćeno?

Vozači moraju da pozovu saobraćajnu policiju, koja treba da obavi uviđaj i sačini zapisnik. Vozači treba da znaju da je u takvim situacijama saobraćajna policija obavezna da izađe na lice mjesta, jer se i oštećenje na vozilu zbog recimo rupe na cesti smatra saobraćajnom nezgodom.

Druga važna stvar jeste da vozač fotografiše i oštećenja i rupu iz nekoliko uglova, a vrlo je poželjno uzeti izjave eventualnih svjedoka.

Sljedeći korak jeste utvrđivanje štete, a za to su zaduženi procjenitelji iz društva za osiguranje. Sa ovim dokumentom, zapisnikom policije i kopijama lične karte, saobraćajne dozvole i bankovne kartice oštećeni se može obratiti direktno upravljaču puta.

Ukoliko upravljač puta odbije da plati štetu ili ne odgovori u roku od 15 dana, do naknade se može doći samo sudskim putem.

5bdc6753d5bee

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.