Katolici obilježavaju svetkovinu Svi sveti,a sutra Dušni dan *Arhiva

Info: Aktivni članci 606, Arhivirani članci 4683

Katolici danas obilježavaju svetkovinu Svi sveti, a sutra Dušni dan ili Spomen svih vjernih mrtvih. Običaji koji obilježavaju dan Svih svetih je posjećivanje grobova obitelji i prijatelja koji više nisu s nama, polaganje cvijeća i paljenje svijeća na njihovim vječnim počivalištima.

Ovo je dan kada se katolici, uz svijeće podno križeva i kapelica, prisjećaju onih koji više nisu s nama, s nadom da su svi oni u svjetlu vjere pronašli svoj mir.

Katolici koji žive u Ilijašu od ranog jutra odlaze na groblje u Podlugovima i nose cvijeće, uglavnom krizanteme, te svijeće na grobove svojih najmilijih.

5bdaf78b0f08a
Foto: A.B.

Delegacija Općine Ilijaš položila cvijeće na groblja poginulim pripadnicima Armije BiH

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, pomoćnik načelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu Općine Ilijaš  te predstavnici boračkih organizacija posjetili su groblja  gdje su sahranjeni poginuli borci Armije BiH u proteklom ratu, te položili vijence.

Svake godine, 01. novembra, delegacija Općine Ilijaš posjeti groblje gdje su ukopani pripadnici oružanih snaga Armije BiH druge vjeroispovjesti.

Ovaj blagdan datira još iz 4. stoljeća, a nastao je u spomen mučenicima te se od tada slavi u različitim crkvama. Dušni dan se obilježava sutra. Kršćanin vjeruje da se život duše nastavlja nakon tjelesne smrti iako u drukčijem vidu. Stoga je Dušni dan, koji se slavi nakon Svih svetih, posebno posvećen molitvi i sjećanju na pokojne.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.