KJU Zaštićena područja: Podrška razvoju biznisa i poduzetništva na Bijambarama *Arhiva

Info: Aktivni članci 534, Arhivirani članci 4439

Kantonalna javna ustanova za zaštićena područja objavila je Poziv za iskazivanje interesa za učešće u aktivnostima za razvoj poduzetništva i podršku osnivanju preduzeća.

Šire područje Bijambara predstavlja potencijal za razvoj širokog spektra biznisa koju su povezani sa očuvanjem prirode. JU Zaštićena prirodna područja KS organizuje aktivnosti podrške pokretanja i razvoja poslovnih ideja iz oblasti turizma, poljoprivrede i proizvodnje hrane, tradicionalnih zanata te prerade i obrade drveta.

Poslovna ideja se treba realizovati u širem području zaštićenog pejzaža Bijambara (mjesne zajednice Kamenica i Srednje, sa naseljenim mjestima Kamenica, Krivajevići, Duševine, Nišići, Krčevine, Zlotege, Buljetovina i Hadžići) u sljedećim oblastima:

– turizam (smještaj, usluge vodiča, sportski turizam, kampovi, seoska domaćinstva, rekreativni turizam, adrenalinski turizam);
– poljoprivreda i proizvodnja hrane (proizvodnja voća i povrća, voćnih i povrtnih prerađevina, meda, pčelinjih proizvoda, mliječnih i mesnih proizvoda, prerada šumskih plodova i aromatičnih/ljekovitih biljaka);
– tradicionalni zanati (proizvodnja vune i proizvoda od vune, suveniri, tradicionalni alatai)
– prerada i obrada drveta (drvene igračke, namještaj, stolarija, brvnare).

5bd1c33059051Sva fizička i pravna lica koja prijave poslovnu ideju imaće pravo na ostvarivnaje sljedećih oblika podrške:

– mentorsku podršku u definiranju i razvoju biznis ideje
– unapređenje poslovne ideje sa biznis planom
– trening iz oblasti poduzetništva
– obuka za pisanje projektnih aplikacija i potraživanje finansijskih sredstava za razvoj poslovanja.

Najbolje poslovne ideje će biti nagrađene sa:

– studijskim putovanjem na kojem će imati priliku da predstave svoju poslovnu ideju i učestvuju u aktivnostima razmjene ideja iz drugih zaštićenih područja
– izradom vizuelnog identiteta proizvoda/usluga i web stranice.

Za prijavu na poziv potrebno je popuniti prijavni obrazac i dostaviti isti putem pošte na adresu JU “Zaštićena područja KS”, Branilaca Sarajeva 28/1, 71000 Sarajevo.

Prijavni obrazac možete preuzeti u Općini Ilijaš i u najbližoj mjesnoj zajednici.

Javni poziv ostaje otvoren do 21. novembra 2018. godine.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.