Klanjana dženaza žrtvama ekshumiranim iz masovne grobnice Lokvice-Igman

Aktivni članci 876 od 883, Arhivirani članci 2921 od 2953

Kolektivna dženaza za 12 identifikovanih žrtava ekshumiranih početkom juna ove godine iz masovne grobnice Lokvice-Igman, klanjana je danas na lokalnom mezarju Donji Hadžići.

Radi se o civilima koje je u ljeto 1992. godine strijeljala vojska RS-a na Igmanu prilikom pokušaja da pobjegnu na slobodnu teritoriju. O svireposti i brutalnosti njihove likvidacije govore ruke vezane u žicu i noge povezane kaiševima.

Načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović proglasio je 15. novembar Danom žalosti na području te općine. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, koji je prisustvovao dženazi, naglasio je da je ovaj dan prije svega bitan za porodice ubijenih Bošnjaka koje su poslije 27 godina traganja konačno pronašle ostatke svojih najdražih u jednoj od više od 700 masovnih grobnica u BiH.

To je možda i najbolji odgovor na konstatacije iz Evrope da je BiH tempirana bomba. BiH je u stvari masovna grobnica za desetine hiljada Bošnjaka muslimana koji su ubijeni samo zbog toga što su imali drugu vjeru ili imena u odnosu na zločince. Ključna poruka je da se mora doći do pravde i priznati istina ko je napravio zločine u BiH, a da počinioci moraju prihvatiti odgovornost i za to moraju biti kažnjeni da bi se snažnije moglo ući u procese pomirenja i oprosta”, izjavio je Zvizdić.

Naglašava da do zaborava ne može doći jer bi u tom slučaju Bošnjaci izgubili dostojanstvo i našli se na putu gubljenja identiteta.

Ne smije doći do zaborava ne zbog osvete već iz razloga da se to više nikada ne ponovi. Svi mi u BiH koji volimo ovu zemlju odbijamo geslo fašizma i rasizma koje se pokušava promovirati. Živjeli smo 600 godina zajedno i nastavit ćemo ali samo s onima koji su ljudi i poštuju moralna načela”, dodao je.

5dcf01920115c

Dženaza je klanjana Almiru (Mustafa) Nuhanoviću, Šefiku (Avdo) Nuhanoviću, Hasanu (Alija) Nuhanoviću, Selveru (Mušan) Piknjaču, Fahriji (Ahmed) Hrnjiću, Ahmedu (Hamid) Lokvančiću, Salki (Adema) Beganoviću, Zahiru (Džemail) Karavdiću, Hamdi (Hamid) Hasanoviću, Mirsadu (Derviš) Veljkoviću, Emiru (Redžo) Bašiću i Sejfudinu (Nazif) Kadriću.

Još se traga za 74 Bošnjaka iz Hadžića, starosti od 19 do 70 godina, koji se vode kao nestali.

Direktor Instituta za nestale u BiH Marko Jurišić apeluje na sve kojima su poznate lokcije masovnih grobnica da olakšaju savjest i pomognu porodicama u pronalasku svojih najmilijih.

Pomozimo jedni drugima i prestanimo se dijeliti po bilo kojim osnovama. Sve žrtve su jednake, otkrijmo lokacije grobnica kako bismo pronašli 7210 nestalih osoba”, rekao je Jurišić.

Dženazu je predvodio zamjenik reisu-l-uleme mr. Husein-ef. Smajić, a prisustvovao je i glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić sa svojim saradnicima i brojnim sarajevskim imamima.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati i putem Viber broja +38762-118-465, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.