Ko će moći koristiti javni prijevoz u Sarajevu i po kojim pravilima

Info: Aktivni članci 626, Arhivirani članci 4683

Od petka, 15. maja, planirano je ponovno pokretanje javnog prijevoza FBiH. Federalni štab civilne zaštite dozvolio je uspostavljanje linijskog i vanlinijskog prijevoza putnika.

Kako je za “Avaz” potvrdio ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem, vozila javnog prijevoza u Kantonu Sarajevo su premna.

– Uglavnom osim obavezne socijalne distance, tu će biti i dodatne mjere. Tražit ću saglasnost Vlade KS da ujutro od 7 do 9 sati dozvolimo samo zaposlenima da se kreću u javnom gradskom prijevozu i od 15 do 17 sati, kako bi vozila bila što manje popunjena – rekao je Kalem.

Ministar Kalem je rekao da će za situaciju na terenu biti zaduženi posebni ljudi, a ukoliko bude nedostajalo vozila, u promet će biti stavljen dodatni broj kako se ne bi stvarale gužve.

– Za sjedenje je predviđeno svako drugo mjesto u vozilu. Čak i na stajalištima ćemo obilježiti da se poštuje socijalna distanca kako se ne bi stvarali bliski kontakti – rekao je Kalem.

Posebne preporuke
Javni prijevoz u FBiH obustavljen je prije skoro dva mjeseca, a izdate su posebne upute Zavoda za javno zdravstvo koje će se morati primjenjivati od ponovnog puštanja javnog prijevoza.

– Na ulazu u vozilo i na svim peronima i stanicama treba postaviti obavjesti o higijenskim mjerama i ograničenjima u vidu broja putnika po vozilu.

– Vozač i svi putnici moraju nositi zaštitnu masku preko usta i nosa.

– Održavati odgovarajući fizički razmak (1-2 metra) u svakodnevnom društvenom kontaktu s putnicima i drugim osobama.

Raspored putnika
– Broj i raspored putnika po sjedištima mora biti takav da omogućava propisani razmak (1-2m, odnosno jedno prazno sjedište) između njih. Ograničiti kapacitet na sjedeća mjesta i to tako da sjedi jedna osoba u redu, na način da sjede naizmjenično na sasvim lijevom i sasvim desnom sjedištu.

– Preporuka je da se ne dozvoli stajanje i držanje za rukohvate tokom vožnje, osim prilikom ulaska i izlaska iz vozila.

– Preporučuje se i pojačano prisustvo revizora u vozilima. U javnom gradskom prijevozu posebno, da bi se osiguralo pridržavanje mjera od strane putnika i dozvoljeni broj putnika po vozilu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.