Ko je Mirsad Hadžikadić, kandidat za Predsjedništvo BiH?

Aktivni članci 733 od 755, Arhivirani članci 2404 od 2419

Svi ovogodišnji kandidati za vrh države dobro su poznati bh. javnosti, potrošeni i neinventivni, izuzev dvojice – Boriše Falatara, kandidata ispred Naše stranke za hrvatskog člana, i Mirsada Hadžikadića, nezavisnog kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Međutim, dok mladi Falatar, iza koga ipak stoji politička opcija, donekle i ima prostor u medijima i ovdašnjoj javnosti, profesor Hadžikadić posve je na marginama medijskog interesa i doima se kao potpuni autsajder u borbi za člana Predsjedništva, zalutao u politički prostor Bosne i Hercegovine.

Nažalost, kao rođeni Banjalučanin koji dug niz godina uspješno i sa zavidnim respektom gradi karijeru u svijetu, tačnije Sjedinjenim Američkim Državama, profesor Hadžikadić zaista i jeste zalutao u bespuća postratne domovine, koja već dugo fuknkcioniše po posve drugačijim aršinima.

Tako ovdašnja javnost gotovo uopće ne zna ko je ovaj čovjek, a pred njegovom biografijom mogu da se zastide mnogi koji se razmeću po izbornim listama…

A u njegovoj biografiji se ukratko navodi:

Mirsad Hadžikadić je osnivač i predsjednik Savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu u Vašingtonu i Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti. Trenutno obnaša funkciju izvršnog direktora analitičkih programa iz oblasti Analitike na svim koledžima Univerziteta Sjeverne Karoline u Šarloti. Dobitnik je nagrade za životno djelo udruženja informacionih tehnologija na nivou savezne države Sjeverne Karoline i grada Šarlote.

U centar svakog svog društvenog djelovanja stavlja nauku, razvoj i izvrsnost -ključne oblasti ekspertize dr. Hadžikadića u kojima ima više od 30 godina radnog iskustva su informacione tehnologije, uključujući akademska i industrijska zaduženja.

Nakon što je doktorirao iz oblasti računarske tehnike na Southern Methodist Univerzitetu u SAD-u, gdje je boravio kao Fullbright stipendista, 1987. dr. Hadžikadić pridružio se Univerzitetu Sjeverne Karoline u Šarloti, SAD. Njegovo istraživanje obuhvata oblasti analitike, kognitivnih nauka, medicinske informatike i kompleksnih adaptivnih sistema.

Autor je preko 50 naučnih radova u međunarodnim i američkim časopisima, konferencijama i simpozijima. Objavio je tri knjige, organizirao mnoge međunarodne konferencije i glavni je urednik za naučni časopis iz oblasti politike i kompleksnih sistema.

Dr. Hadžikadić je vodio timove ili bio dio istraživačkih timova koji su projektovali modele i simulacije ekonomskih, zdravstvenih, bioloških, finansijskih, političkih i društvenih problema.

Bio je i direktor Medicinske informatike i Ortopedske informatike u Carolinas Healthcare System organizaciji od 1991. do 1997. i menadžer u Deloitte and Touche Consulting organizaciji u 1998. godini.

Postao je dekan Fakulteta za računarsku tehniku 1998. godine i osnivački dekan fakulteta za Informacione tehnologije 2000. godine na Univerzitetu Sjeverne Karoline u Šarloti.

Prije deset godina postao je i osnivački direktor Instituta za kompleksne sisteme.

Njegova predizborna poruka bh. građanima stala je u nekoliko rečenica:

Tražim od vas da vjerujete. Ne samo u moju mogućnost da donesem promjenu u BiH. Tražim od vas da vjerujete u vašu sopstvenu mogućnost da budete dio tih promjena. Izgradimo najbolju Bosnu i Hercegovinu u njenoj modernoj historiji, od Dana nezavisnosti do danas!

Koliko se profesor Hadžikadić ne uklapa u haotičnu izbornu kampanju i među bh. političare koji se više od dvije decenije bespoštedno laktaju u političkom eteru, svjedoči i najnoviji incident u studiju Federalne televizije, kada je razočaran odabirom kandidata za sučeljavanje demonstrativno napustio emisiju. Svoj gest potom je obrazložio i na svojoj FB stranici:

Ono što mi smeta je da je Federalna televizija i uredništvo odlučilo da razdvoji dvije grupe, ovu grupu ovdje i one kandidate koji nisu tu. Mislim da je to, sa jedne strane, poruka da budućnost i prošlost ne mogu da razgovaraju zajedno, sa druge, bojim se da je poruka stanovništvu da oni preferiraju jedne kandidate umjesto drugih. To nije pošteno i ja ne mogu biti dio toga procesa. Pozivam sve progresivne snage da se ujedine iza Platforme za progres i 7. oktobra pokažu da snage budućnosti i nade mogu da pobijede – naveo je.

Zašto se nakon zavidne inostrane karijere ponovo vraća svojoj državi, te zašto se kandidovao za člana Predsjedništva BiH, pojasnio je i prilikom nedavnog gostovanja na Face TV-u…piše buka.com

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.