Ko je potrošio novac za migrante? EU tvrdi da je poslala 36 miliona eura pomoći u BiH *Arhiva

Info: Aktivni članci 604, Arhivirani članci 4683

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler rekao je da je EU od početka prošle godine pružila 36 miliona eura pomoći BiH, od kojih je 96 posto potrošeno.

Sattler je naveo da je preostalih šest posto iskorišteno za pomoć BiH s ciljem jačanja kapaciteta za upravljanje migracijama, te da u EU očekuju od vlasti BiH da zajedno rade na iznalaženju načina za podjelu odgovornosti i održivih rješenja za pitanja migracija.

On je dodao da je primjer toga nedavna odluka vlasti u BiH o dodjeli dva dodatna objekta za prijem migranata na području izvan Unsko-sanskog kantona.

Ova odluka smanjiće pri**isak na vlasti Bihaća i Unsko-sanskog kantona koji su migracijski priliv do sada nosili na svojim plećima. Ovo bi trebalo dovesti do brzog za**aranja lokacije Vučjak”, smatra Sattler.

On je dodao da će EU nastaviti angažman da bi pomogla u iznalaženju održivih i prihvatljivih rješenja za sve, kroz dijalog i u bliskoj konsultaciji sa vlastima BiH.

Sattler je naveo da je Evropska komisija u kontaktu i sa vlastima Hrvatske o pitanju implementacije zajedničkog evropskog sistema az*ila, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

On je istakao i da je EU opredijeljena da podrži policijske strukture u BiH da jačaju saradnju, koordinaciju i ef**asnost da bi ispunile potrebe i očekivanja građana BiH u skladu sa međunarodnim i EU standardima.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.