KO SDA Sarajevo: Mjere Fortine vlade ne samo da su zakašnjele već su i nezakonite

Redakcija 14. apr 2021 ID: 13969

Sve restrikrivne mjere koje je Fortina vlada uvela građanima Kantona Sarajevo protivne su zakonu, što još jednom potvrđuje nesposobnost i neznanje aktuelne vladajuće većine, smatraju u Kantonalnom odboru SDA Kantona Sarajevo.

Oni kažu da mjere koje su za cilj imale zaustavljanje ubrzanog širenja koronavirusa ne samo da su donesene sa zakašnjenjem, što je rezultiralo teškim posljedicama po zdravlje i živote građana, već su donesene u suprotnosti s odredbama Zakona o Vladi Kantona Sarajevo.

Iako je Zakonom o Vladi Kantona Sarajevo jasno propisano da Vlada higijensko-epidemiološke mjere može donijeti samo odlukama, Fortina vlada je građanima Kantona Sarajevo uvela restriktivne mjere na osnovu zaključaka. Uvođenje restriktivnih mjera usvajanjem zaključaka, uz pozivanje na Zakon kojim je predviđeno da se te mjere mogu donijeti samo usvajanjem odluka, nije samo pitanje terminologije i pokazatelj neznanja aktuelne vlasti, već Kanton Sarajevo dovodi u opasnost zbog pravnih posljedica takvog postupanja“, smatraju oni.

Podsjećamo da je mjerama koje je propisala Fortina vlada spriječen ili ograničen rad brojnih poslovnih subjekata, dodaju, te bi činjenica da su te mjere donesene na nezakonit način mogla imati nesagledive posljedice po Kanton Sarajevo.

Pozivamo aktuelnu vlast u Kantonu Sarajevo da se uozbilji te da počne raditi svoj posao u skladu s ustavnim i zakonskim propisima. Ako 5:0 u apelacijama u korist Kluba SDA u Skupštini Kantona Sarajevo aktuelnoj vlasti nije dovoljno da nauči raditi svoj posao, ili da bar nauči zatražiti i saslušati savjet od onih koji to znaju, svakako bi ih posljedice koje nose njihovi neustavni i nezakoniti postupci po građane morale natjerati da promijene svoj pristup“, zaključili su u KO SDA Sarajeva.

6076fc7ba7c35

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 14. apr 2021 @16:31 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2104-141631-13969 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.
Želite li dostaviti saopćenje za javnost, dojaviti vijest, najaviti događaj ili se reklamirati na portalu IlijašNet kontaktirajte nas na:
Email: ilijasnet@gmail.com
Viber poruke: +387 62 118 465
Facebook poruke: Facebook Poruka

Povezani članci

Back to top button