Koalicija “Pod lupom” o lokalnim izborima u BiH: Izlaznost do 14 sati 35,2 posto

Redakcija 15. nov 2020 ID: 3569

RTV TK
Naslovna Izbori
IzboriIzdvojeno
Koalicija “Pod lupom” o lokalnim izborima u BiH: Izlaznost do 14 sati 35,2 posto
15. Novembra 2020.08

Posmatrači Koalicije “Pod lupom” do 14.30 sati danas izvijestili su o 120 kritičnih situacija tokom izbornog dana, čijem se rješavanju odmah pristupilo uz saradnju sa lokalnim izbornim komisijama i Centralnom izbornom komisijom BiH, a uložili su i 24 primjedbe na različitim biračkim mjestima, dok su nepravilnosti pri procesu glasanja zabilježene na 12 biračkih mjesta, javlja Anadolu Agency (AA).

Koalicija po prvi put prati i informacije o izlaznosti na izborima. Zabilježena izlaznost na lokalne izbore 2020 do 14 sati je 35,2 odsto (sa marginom statističke greške od +/- 0,83 odsto na intervalu od 95 procentne tačnosti).

Većina primjedbi za rezultat je imala ispravljanje uočene nepravilnosti na biračkom mjestu, navedeno je u saopštenju.

Nepravilnosti pri procesu glasanja (jednoj osobi se izdaje više glasačkih listića, jedna osoba glasa više puta ili jedna osoba glasa u ime druge osobe koje se nisu pojavile na biračkom mjestu) su zabilježene na 12 biračkih mjesta. Fotografisanje glasačkih listića je zabilježeno na biračkim mjestima u Novom Gradu, Novom Sarajevu, Brčko distriktu, Ilidži i Sanskom Mostu.

Bugarski voz, odnosno dolazak birača na biračko mjesto sa popunjenim glasačkim listićima i odlazak sa setom praznih glasačkih listića je zabilježen na dva biračkih mjesta u Starom Gradu u Sarajevu i Brčko distriktu BiH. Obje situacije su pravovremeno riješene.

Na 19 biračkih mjesta je zabilježeno otvoreno nagovaranje na glasanje za određenog političkog subjekta, dok su zastrašivanja ili vršenja pristisaka na glasače zabilježeni na četiri biračka mjesta u Tuzli, Zavidovićima, Visokom i Sanskom Mostu.

Posebno radikalan slučaj kupovine glasova birača na dan izbora zabilježen je Tešnju gdje SDA Tešanj vrši podjelu potvrda o izdavanju deset litara dizel goriva na benzinskoj pumpi Hifa d.o.o. Krndija.

Na tri odsto biračkih mjesta primijećeni su slučajevi glasanja bez važećih identifikacionih dokumenata.

Vraćanje birača sa biračkog mjesta jer nisu bilu na Izvodu iz Centralnog biračkog spiska je zabilježeno na čak 50 posto biračkih mjesta.

Posmatrači Koalicije “Pod lupom“ su zabilježili porodično/obiteljsko glasanje gdje je na 66 odsto biračkih mjesta uočeno do deset slučajeva ove vrste nepravilnosti. Više od deset slučajeva porodičnog glasanje je zabilježeno na šest biračkih mjesta, u Maglaju, Srebreniku, Brčko distriktu BiH, Ilijašu i Gradačcu i Živinicama.

Na dva biračka mjesta je zabilježeno duže zadržavanje neovlaštenih osoba. U tri odsto slučajeva tokom glasanja se nisu primijenjivale i poštovale preporučene mjere za sprečavanje širenja COVID-19.

Posmatračima Koalicije je bilo omogućeno nesmetano praćenje izbornog procesa na 99 posto biračkih mjesta.

Koalicija je zaprimila više desetina prijava građana koji ne mogu ostvariti biračko pravo zbog toga što su pozitivni na COVID-19 ili su u izolaciji, prijava građana koji su pronašli da su registrovani za glasanje putem pošte, prijave o promotivnom materijalu u blizini biračkog mjesta, prijave o kršenju izborne šutnje, prijave o kupovini glasova ili pritisaka na birače.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 15. nov 2020 @17:18 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2011-151718-3569 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.
Želite li dostaviti saopćenje za javnost, dojaviti vijest, najaviti događaj ili se reklamirati na portalu IlijašNet kontaktirajte nas na:
Email: ilijasnet@gmail.com
Viber poruke: +387 62 118 465
Facebook poruke: Facebook Poruka

Povezani članci

Back to top button