Koliko vrijedimo i zašto manje? *Arhiva

Info: Aktivni članci 433, Arhivirani članci 4170

Prije godinu dana, mnogi čaršijski mangupi jako često bili su u našem grad. Dolazilo se na džume, noćne šetnje, razgovaralo se, obećavalo. Sve te iznenadne posjete, nenajavljene, sva obećanja, i danas odjekuju poprilično pustim ulicama Ilijaša.

Djeca šehida, magistri, doktori, trebali su biti prioritet nove vlasti.

Danas, ta ista djeca hodaju nekim drugim ulicama, nekih stranih gradova, sanjajući tuđe sne.

Koliko raspolažemo podatcima, niti jedan magistar, doktor, prosvjetni radnik, niti jedno dijete šehida nije zaposleno u godinu dana u neku od kantonalnih institucija. A zaposleno ih je mnogo, negdje oko 500 u Sarajevu.

Dva ministra, stotine komisija, stotine savjetnika, 300 obećanja. Pitamo se jako često, da li naša mladost vrijedi manje, zna manje?

A onda vidimo spiskove novozaposlenih. Sestre, kumovi, braća, rođaci. Tražimo neko poznato ime, s naših ulica, a onda čujemo za imena djece šehida koja su ostala bez posla u tim istim institucijama. Prekinuti ugovori, da bi neko iz Sarajeva dobio mjesto, mjesto na kojem je već bilo jedno dijete šehida.

Na kraju, ostaje zaključiti ili ovdje rastu manje pametne i sposobne generacije, ili su Vas lagali i uopće ih nije briga za ovaj grad, za ovu omladinu.

Mi odgovor znamo, ovdje rastu najbolji studenti, zlatne značke.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.