BiHZanimljivosti

Kome smetaju Bošnjaci na obali jezera Perućac

Na parcelama koje su otete Bošnjacima Srbi grade vikendice

Sabit Begić, Hamed Siručić (i njegov sin Mirsad, kao nasljednik), Sead Đanić i drugi prije rata su od Općine Srebrenica kupili parcele zemljišta i napravili vikendice na plaži Oštrika uz jezero Perućac kod Srebrenice.

PROMO

Uputio dopis
Vikendice su tokom rata porušene, ruševine su uklonjene, a vlasnici navode kako je novoformirani Nacionalni park “Drina” njihovo zemljište podijelio domicilnim Srbima i pojedincima iz Srbije koji su sagradili ili su počeli graditi objekte na tom lokalitetu. Navode da je to politika kako bi se oni potisnuli s tog područja.

Međutim, Radomir Pavlović, direktor NP “Drina”, za „Avaz“ tvrdi da NP nije uzurpator bošnjačkog zemljišta i da za to odgovornost snosi Turistička organizacija Srebrenice, koja je raspisala javni poziv za dodjelu zemljišta.

Osim što su oteti privatni posjedi, problemi se dešavaju i na dijelu plaže Oštrika koji je u državnom vlasništvu, a odakle, također, nastoje “prognati” Bošnjake.

Tako je nedavno došlo do incidenta na tom dijelu plaže kada su u obilazak došli Radomir Pavlović, načelnik Srebrenice Mladen Grujičić, sveštenik Luka iz manastira Karna te Bojan Rankić, koji živi u Srbiji, a direktor je firme “Ekonomik-kontejneri” iz Potočara.

Bez dokumenata
Prilikom te posjete došlo je do žustre rasprave između Bojana Rankića i Srebreničanina Muniba Osmanovića. Njih dvojica inače imaju placeve jedan kraj drugog na Oštrici i to na dijelu koji je u državnom vlasništvu.

Isti dan, nakon ovog incidenta, Pavlović je nadležnim općinskim i institucijama RS uputio dopis da “spriječe nelegalnu gradnju na lokaciji Oštrika”.

– Istina je da sam, kao i Srbi, prije pet godina uzurpirao zemljište, odnosno zauzeo jedan plac i tu sam počeo graditi objekt. Ali, nije problem u uzurpaciji zemljišta i gradnji. Problem je u tome što su Srbi dobili desetogodišnje koncesije na zemljište, a ja ne mogu. Cilj im je protjerati Bošnjake s tog lokaliteta, a tu su izgradili i malu crkvu. Niko od Srba, koji tu također koriste placeve isto kao i ja, nema nikakvu dokumentaciju, niti saglasnosti za gradnju – kaže Osmanović.

Popis objekata
Odbornici Skupštine općine Srebrenica jučer su razmatrali informaciju o dešavanjima na plaži Oštrika. Zaključeno je da resorno općinsko odjeljenje i Nacionalni park “Drina” u što kraćem roku naprave popis svih bespravno izgrađenih objekata i uzurpiranog zemljišta na lijevoj obali jezera Perućac, a nakon toga SO će donijeti odluku o daljnjem postupku.

izvor: Avaz.ba

Povezani članci

Back to top button