Komisija za očuvanje spomenika upozorava na ilegalna arheološka iskopavanja u BiH

Redakcija 21. apr 2021 ID: 14491

Povodom sve češćih vijesti o tome da se pojedine osobe bave iskopavanjima i prikupljanjem pokretnog arheološkog materijala, kao što su numizmatički nalazi i nakit različitih provenijencija u BiH, dijelovi posuda iz različitih vremenskih perioda i dr., Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika upozorava da takva iskopavanja bez dozvole izdate od nadležnih institucija, i nadzora nadležnih službi zaštite kao i stručnjaka za arheologiju, smatra ilegalnim arheološkim iskopavanjima. – piše PATRIA.

Komisija naglašava da je nezakonito iskopavanje arheološke baštine, destruktivnim metodama bez naučnih principa u suprotnosti sa odredbama Evropske konvencije za zaštitu arheološkog naslijeđa (Valleta, 1992.), čija se načela primjenjuju i u Bosni i Hercegovini.

Pored načina iskopavanja, veća je zabrinutost gdje se takvi nalazi deponiraju ili prometuju. Ovim putem pozivamo i upozoravamo sve pojedince i neformalne ili formalne grupe građana, nevladine i dr. organizacije koji se samoinicijativno bave iskopavanjem, nerijetko se koristeći i metal detektorima, da se suzdrže od takvih aktivnosti jer je njihovo provođenje u suprotnosti sa spomenutom Konvencijom kao i zakonskim propisima. Napominjemo da su arheološka iskopavanja regulirana entitetskim i kantonalnim propisima 1 . U skladu sa postojećim propisima arheološka iskopavanja i istraživanja mogu se obavljati samo na osnovi odobrenja koje daje nadležna institucija (ministarstvo/zavod).

Odobrenja se mogu izdati pravnim i fizičkim osobama koje ispunjavaju uvjete stručne osposobljenosti za obavljanje takvih radova, uz osigurana potrebna materijalna i tehnička sredstva za obavljanje radova, konzerviranje nalaza, uređenje i predstavljanje nalazišta i nalaza.

Ističemo da će Komisija, po saznanju o mogućim nedozvoljenim iskopavanjima, odmah to prijaviti nadležnim policijskim organima.

Samoinicijativna iskopavanja i iskopavanja bez dozvole nadležnih službi, kao i prodaja kulturno-historijskih dobara, ukazuje na ozbiljne anomalije u našem društvu te nedostatak svijesti i poštovanja prema kulturno-historijskom naslijeđu, ali i potrebi strožih kontrola nadležnih inspekcijskih i policijskih službi u ovoj oblasti. U vezi s tim, predstavnici Komisije su u nekoliko navrata održali sastanke sa sigurnosnim i policijskim agencijama, kako bi se riješilo ovo pitanje.
Pored ovog problema, uočene su i sve veće aktivnosti pojedinaca ili grupa na nekropolama sa stećcima, koji realiziraju projekte čišćenja stećaka, vrše bojenje epitafa i dekoracija radi snimanja, postavljaju informacijske ploče i poduzimaju druge aktivnosti, koje također mogu dovesti do ozbiljnog ugrožavanja pojedinih stećaka. Komisija razumije želju pojedinih aktera da doprinesu zaštiti i održavanju nekropola, ali ih upozorava da se prije u vezi s učestalim ilegalnim arheološkim iskopavanjima u BiH.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 21. apr 2021 @12:11 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2104-211211-14491 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.
Želite li dostaviti saopćenje za javnost, dojaviti vijest, najaviti događaj ili se reklamirati na portalu IlijašNet kontaktirajte nas na:
Email: ilijasnet@gmail.com
Viber poruke: +387 62 118 465
Facebook poruke: Facebook Poruka

Povezani članci

Back to top button