Komora sanitarnih inžinjera ima rješenje za borbu protiv COVID-19 - /Arhiva

„Znajući da spomenuta specijalizacija traje tri godine smatramo da nijedan nivo uređenja naše države nema toliko vremena na raspolaganju da “čeka” borce na novootvorenom frontu protiv COVID-19 nego moramo naše snage fokusirati na već postojeći kadar“, ističu iz Komore na čijem je čelu Edib Rizvo.

Redakcija 22. sep 2020 @21:17 ID: 931

U teškim i neizvjesnim vremenima borbe protiv pandemije COVID-19 imali smo priliku suočiti se sa žalosnim nedostatkom kako tehnike i opreme tako i kadra potrebnog u borbi protiv ove nepoznate pošasti.

Svjedoci smo da je novonastala situacija veliki izazov za ionako ograničen zdravstveni kadar Federacije BiH te kantona gradova i općina te da nemamo vremena za improvizacije. Zato pozivamo kao zakonski i svaki drugi autoritet za uređenje zdravstva i vođenje zdravstvenih politika na svom području da u skladu sa zakonom i zakonskim ovlaštenjima planirate popunjavanje zdravstvenih kapaciteta već postojećim i za to visoko obrazovanim kadrovima, diplomirani sanitarnim inžinjerima odnosno odgovarajućim ekvivalentima u skladu sa bolonjskim principom obrazovanja“, navode iz Komore sanitarnih inžinjera FBiH.

Svima je nažalost dobro poznat nedostata visoko obrazovanih kadrova na svim nivoima zdravstvene zaštite, a u ovoj situaciji naročito doktora medicine specijalista epidemiologije.

Znajući da spomenuta specijalizacija traje tri godine smatramo da nijedan nivo uređenja naše države nema toliko vremena na raspolaganju da “čeka” borce na novootvorenom frontu protiv COVID-19 nego moramo naše snage fokusirati na već postojeći kadar“, ističu iz Komore na čijem je čelu Edib Rizvo.

Napominju da su apsolutno spremni i obrazovani da se suoče sa svim izazovima pandemije COVID-19 na najstručniji i najodgovorniji način i da su svoj doprinos spremni dati odmah.

Zato vas molimo da pokrenete administrativne i druge procedure kako bi sve ustanove odgovorne za upravljanje ovom krizom aktivirale svoje kapacitete za angažovanje diplomiranih sanitarnih inžinjera, odnosno odgovarajućih ekvivalenata u skladu sa bolonjskim principom obrazovanja, na način i u obimu u kojem je to moguće“, navodi se.

Ovaj dopis je poslan svim kantonalnim ministarstvima zdravstva i vladama kantona.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 22. sep 2020 @21:17 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2009-222117-931 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.

Povezani članci

Back to top button