Konačna pre*uda: Radovan Karadžić je k*iv za ge*ocid u Srebrenici *Arhiva

Aktivni članci 831 od 854, Arhivirani članci 2689 od 2704

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kri*ične sudove u Hagu proglasilo je Radovana Karadžića kri*im za ge**cid u Srebrenici.

Ge**cid u Srebrenici bio je druga tačka od ukupno 11 tačaka opt*žnice protiv Radovana Karadžića. On je i u prvostepenoj pre*udi proglašen kri*im za ge*ocid u Srebrenici, što je potvrdila i današnja pravosnažna pre*uda.

Radovan Karadžić je učestvovao u udruženom zl**inačkom poduhvatu da se bosanski Muslimani u Srebrenici el**inišu ub**anjem srebreničkih muškaraca i dječaka, kao i pr**ilnim odvođenjem žena, djece i dijela starijih muškaraca iz Srebrenice.

Šestog jula 1995. ili približno tog datuma snage bosanskih Srba na*ale su srebreničku enklavu. Samo nekoliko dana poslije tog na*ada Radovan Karadžić je zajedno s drugima formulisao zajednički cilj da se bosanski muslimani u Srebrenici el**inišu ub**anjem muškaraca i dječaka i pr**ilnim odvođenjem žena, djece i dijela starijih muškaraca.

U periodu od 11. jula 1995. do 1. novembra 1995. snage koje su učestvovale u na*adu na Srebrenicu izvršile su sljedeća djela:

– Ub**anje više od 7.000 srebreničkih muškaraca i dječaka, bosanskih muslimana, putem organizovanih i situacionih po**bljenja.

– Nanošenje te*kih tjelesnih ili duševnih po**eda hiljadama bosanskih muslimana iz Srebrenice, muškog i ženskog spola, uključujući, između ostalog, odvajanje muškaraca i dječaka od njihovih porodica i pr**ilno odvođenje žena, djece i dijela starijih muškaraca iz enklave.

Zbog svega toga, između ostalog, Radovan Karadžić je k*iv za ge**cid u Srebrenici.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati i putem Viber broja +38762-118-465, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.