Konaković o novim kadrovima u KS: Nema štele, uhljebljavanje nas ne zanima *Arhiva

Aktivni članci 734 od 757, Arhivirani članci 2689 od 2704

Narod i pravda je u nedjelju navečer u sarajevskom Domu mladih predstavila sve kadrove u upravljačkim strukturama kantonalnih institucija i preduzeća, a koje je delegirala ova partija.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković u svom je obraćanju kazao da večerašnjim skupom žele, na neki način, bosanskohercegovačkoj javnosti podnijeti izvještaj kako bi javnost jasno mogla uporediti ono što je u kampanji obećavano i ono što se radi na terenu.

NiP ne nudi benefite koje su nudile neke stranke, nema štele, mi smo protiv toga ustali i na tome smo nastali. To će naši kadrovi morati pokazati. Mi smo napravili jednu koaliciju sa strankama koje nam nisu ideološki bliske, ali smo napravili jedan konkretan dokument sa stotinama mjera čije će realiziranje poboljšati život građana. Naša procjena je bila da interese građana stavimo ispred interesa stranke. Sve što smo najavljivali sa ovim partnerima mi smo ispunili, i mi smo čvrsto opredijeljeni da ovakva koalicija nastavi sa radom i postane model i za druge dijelove BiH. Imali smo mi i druge ponude, da se uhljebimo i da se naši članovi uhljebe, ali naravno da nas takav koncept ne zanima i ponosni smo jer večeras predstavljamo jedno potpuno novo poimanje transparentnosti i model rada. Ne bih želio da idealiziram, bilo je grešaka i bit će ih, ali se nećemo bojati priznati grešku i ispraviti ih“, kazao je Konaković.

Konaković je iskoristio proliku da se dotakne Stranke demokratske akcije i njen odnos prema Narodu i pravdi.

SDA se nikada ni na koga, pa ni na Čovića i Dodika, nije tako obrušila kao na NiP. Taj umorni vozač koji vozi 29 godina stalno pravi saobraćajne nesreće, taj umorni vozač vodi procese koji našu djecu odvode iz naše domovine pa ih gledamo preko Skypea… Mi nikada nećemo šutjeti, nećemo im zaboraviti najavu apelacije o imenu RS-a jer je time samo ojačao Dodika. Mi nikada nećemo staviti stranku ispred naroda“, zaključio je Konaković.

Prisutnima se prvo obratio Elvedin Okerić, predsjednik Kantonalnog povjereništva Naroda i pravde KS i šef Kluba zastupnika NiP u Skupštini KS. Okerić je u svom obraćanju istakao da se “odnosi grade na povjerenju a ne obećanjima”.

Smatram da je povjerenje kuća koja se gradi cigla po cigla. Neophodno je ovakvo stanje mijenjati i omogućiti narodu da pošteno živi. Prijedlozi za imenovanje su pažljivo razmatrani i odabrani su oni koji imaju lični integritet, iskustvo, stručnost i hrabrost. Spremni smo stati iza svake imenovane osobe sve dok se ta osoba odnosi prema društvenoj imovini na pošten način. Od samog početka zagovaramo transparentnost, ali ne samo deklarativno već na način da smo u KS donijeli neophodne zakone kako bi sa riječi prešli na djela“, kazao je Okerić.

Imenovanim osobama u javna preduzeća i institucije Okerić je poručio da je njihova uloga višedimenzionalan i možda jedna od najodgovornijih u cijelom sistemu javne uprave.

“Važna je istrajnost jer je samo tad rezultat zagarantovan jer je cijeli sistem napravljen tako da vas izmori i obeshrabri. Vi ste delegirani da radite za narod i pravdu, ne za političku stranku pod tim nazivom već za najuzvišenije vrijednosti u jednom društvu”, zaključio je svoje obraćanje Okerić.

Prema konkretnim podacima, 42 posto delegiranih osoba nisu članovi Naroda i pravde, dok su neki članovi drugih političkih stranaka, ali su, tvrde iz NiP-a, prepoznati kao sposobni, pošteni i časni kadrovi te im je ukazano povjerenje.

Kako se navodi, svi imenovani su visokoobrazovane osoba, 23 posto ih je magistriralo a 15 posto doktoriralo.

Među onima koji su delegirani kao nestranačke osobe su Edina Biber, Selma Karakaš, Mirela Čolpa, Ahmet Berilo, Salih Valjevac, Samra Ljubović, Amina Pašić, Inga Lokmić-Pekić, Amra Ajanović, Siniša Sarana Jožef, Akif Šišić, Amela Šito, Aldijana Čekić, Elmira Pejčinović, Samira Puzo, Nijaz Omanović, Irfan Džaltur, Elmir Bajrić, Salahudin Zulčić, Enver Hadžiahmetović, Jasmin Muminović, Amar Nurković, Emir Vučijak, Nedžad Hadžiomerović, Ešef Muradbašić, Nirves Bulaja, Enes Kazić, Nedžmin Begić, Faruk Maksić, Mersiha Zec Beganović, Memnun Zečić, Edin Zuhrić, Hanna Younis, Muamer Hodžić…

Nermin Muzur, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH usporedio je kako se prema građanima i javnim dobrima odnosi vlast na nivou FBiH sa stanjem u Kantonu Sarajevo.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.