Konaković o SDA, o KJP ,,Sarajevo-šume”, o Ilijašu… *Arhiva

Info: Aktivni članci 561, Arhivirani članci 3594

Ovdje mi ne mogu ništa. Ono što kažem za ovom govornicom ne mogu me tužiti”, kazao je Konaković te nastavio:

Kao član SDA i premijer Vlade KS lično sam učestvovao u konceptu u kojem jednom opštinskom odboru pripadne neko preduzeće. Slično je to bilo i u drugim strankama prije koje su vladale. Znam da se takvi koncepti sviđaju mnogima. I kaže se ovako, u ovom konkretnom slučaju Sarajevo šume su pripale Ilijašu. Danas nam kolege Devića nema (predsjenik OO SDA Ilijaš) zbog ove tačke. Zato nije danas došao, zato je bio nervozan, pa sam mu ja poslao neku noć poruku koju vam je ovdje pročitao. Pročitao je samo prvi dio, nije onaj drugi što sam mu napisao. To je pripalo njemu i njegovom opštinskom odboru. Kad takvo nešto pripadne takvom odboru tada prestaje bilo koja mogućnost da se petlja u rad takve firme jer imate jedan veliki formalni problem“, kazao je Konaković.

Kao ministar i premijer, ne možete prići ovim preduzećima, poručio je Konaković.

Kao premijer sam u prvom mjesecu mandata zatražio iznose plata ljudi koji su na čelu kompanija, ustanova, preduzeća. Od većine sam dobio odgovor da ne mogu dobiti ovu informaciju. 2015. godine premijer nije mogao dobiti informaciju koliku platu ima neki menadžer. To su bili strašni menadžerski ugovori. Sarajevo šume su dio tog koncepta našeg kolege Devića koji je gazdovao, šefovao, upravljao postavljao, imenovao… BIla je teza da se bez njega ne može drvo posjeći, vjerujte da nije daleko od istine. Istovremeno su nicale kuće i vile koje nisu srazmjerne onome što mi kao zastupnici zarađujemo. Mnogo su skuplje i mnogo bolje izgledaju nego što mi sebi možemo priuštiti“, poručio je Konaković te nastavio u istom tonu, prenosi N1.

Osjećam se kao saučesnik i kajem se za stvari koje sam radio, a nisam znao da sam bio saučesnik. Kad sam ih otkrio s tim sam se počeo boriti. Kad sam se tim počeo boriti, smijenila me tadašnja bratija i nije mi zbog toga žao. Ovo je jedan organizovani koncept. Žao mi je što ih danas nema, znali su da ću se ja prisjetiti tih naših emotivnih razgovora koji su trajali dugo u noć“, kazao je Konaković na kraju diskusije o izvještaju o poslovanju Kantonalnog javnog preduzeća za gospodarenje državnim šumama “Sarajevo – šume” d.o.o. Sarajevo za 2018. godinu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.