BiH

Konaković za Raport: Hvataju se za prazne i šuplje slamke

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i Pravde, za Raport kaže kako je “četvorka” danas pokazala svoju snagu. Zastupnici ove stranke u Skupštini Kantona Sarajevo podnijeli su skupa sa zastupnicima Naše stranke, SDP-a, NBL-a i Aljošom Čamparom zahtjev za zakazivanje sjednice na kojoj će se glasati o smjeni Vlade KS.

PROMO

Zašto sam bio protiv smjene u predizbornoj kampanji

Na upit kako komentira ocjene Mahira Devića, šefa Kluba SDA u Skupštini KS da je “pitanje postoji li većina u Klubu Bošnjaka”, Konaković kaže da se radi o lošem spinu.

Predsjedavajući Skupštine ne može zabraniti smjenu Vlade. On samo može iskontrolisati rokove, kao što sam ih i ja kontrolisao. Tamo piše da Vlada ima rok od mjesec dana da se izjasni na okolnosti smjene. Ja sam to tad rekao, oni su htjeli da završe sve za pet dana, ja nisam dao. U svim mojim izjavama tada uopće nije bilo dileme da ja kao predsjedavajući skupštine to zaustavim”, kaže Konaković za Raport.

On pojašnjava da ovakva situacija uopće nije nepoznata, podsjećajući na smjenu Vlade Fikreta Musića, kada je Skupštinom predsjedavala Mirjana Malić.

Čelik neka ostane, mi nemamo ništa protiv. On mora provesti proceduru. Predsjedavajući Skupštine nema nikakav način da to zaustavi. Kao što sam ja bio predsjedavajući kada je pala Fortina Vlada i zakazao sve termine sjednica. To uopće nije upitno, niti nam sada treba pozicija Mirze Čelika. O tome ćemo u drugoj fazi”, govori Konaković.

Dodaje da su ovakva dešavanja upravo razlog zbog kojeg on nije želio da se Vlada KS smjenjuje u predizbornoj kampanji.

Mi smo danas zakucali, pokazali snagu. Imamo mi ruke i u Klubu Bošnjaka, ako bude trebalo. U vrijeme kad sam ja bio predsjedavajući, SDA nije imala većinu u kolegiju. Mi danas imamo većinu i u kolegiju i u Skupštini. To su razlike koje Dević pokušava sakriti spinovima i lažima. I naravno, preinteresantno ga je gledati i slušati kako grca u svojim petljanjima”, kaže Konaković.

Svi smo imali zahtjeve, nema tu nikakve drame

Na upit da li su tačne špekulacije nekih medija da je zastupnica SDP-a Segmedina Srna navodno “zatezala” pri stavljanju potpisa na zahtjev za smjenu Vlade KS, postavljajući zahtjeve, lider Naroda i Pravde kaže da su svi imali neke zahtjeve, uključujući i njega, te da tu nema nikakve drame.

Imali smo sastanak prije dva dana koji je trajao četiri sata. Razgovarali smo o svemu. Ali niti jednog trenutka nije bio upitan zahtjev za smjenu Vlade KS. Hvataju se za slamke, a slamke su im prazne i šuplje”, govori Konaković.

Komentirajući odluku Općinskog odbora SDA Centar da briše iz članstva stranke Aljošu Čamparu, predsjednik NiP-a kaže da je to bilo očekivano.

Pročitao sam negdje da je to Fikret Prevljak najavljivao, tako da me nije iznenadilo. Mislim da je to s aspekta politike logično”, zaključio je Konaković.

Povezani članci

Back to top button