Konstituisan Savjet za nauku Kantona Sarajevo

Redakcija 11. maj 2021 ID: 15937

U okviru Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo danas je konstituisan Savjet za nauku.

Ovo tijelo će u okviru svojih nadležnosti definisanih Zakonom o naučno-istraživačkoj djelatnosti biti podrška resornoj ministrici Meliki Husić-Mehmedović u promociji nauke, unapređenju naučnih rezultata i istraživačkih dostignuća u Kantonu Sarajevo.

Savjet za nauku broji devet članova, poštujući različite grupacije, univerzitete i tržište rada, a naredne četiri godine će njim predsjedavati akademik Asif Šabanović.

Ovim povodom, ministrica Husić-Mehmedović je istakla svoje zadovoljstvo i čast što će imati ovakve kolegice i kolege u Savjetu za nauku.

„Riječ je o izuzetno referentnom skupu naučnika, od čijih savjeta će korist imati ne samo Ministarstvo, već cijelo BH društvo. Kao prvu aktivnost Savjet je danas dobio prijedlog kriterija za sufinansiranje naučnoistraživačkih, odnosno umjetničkoistraživačkih projekata. Nakon njihovog mišljenja planiramo raspisati javni poziv za dodjelu sredstava za provođenje projekata sredstvima u iznosu od tri miliona KM“, naglasila je ministrica Husić-Mehmedović.

Najavljeno je i kako će susreti članova Savjeta za nauku biti redovno organizirani, te naglašeno kako su profesori entuzijasti koji imaju za cilj promjenu sistema promocije nauke i uključivanje više istraživača u projekte, sa posebnim naglaskom na mlađe istraživače, doktorante i magistrante.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 11. maj 2021 @23:27 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2105-112327-15937 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.
Želite li dostaviti saopćenje za javnost, dojaviti vijest, najaviti događaj ili se reklamirati na portalu IlijašNet kontaktirajte nas na:
Email: ilijasnet@gmail.com
Viber poruke: +387 62 118 465
Facebook poruke: Facebook Poruka

Povezani članci

Back to top button