Koronavirus: šta moramo znati o karanteni, odnosno izolaciji? *Arhiva

Info: Aktivni članci 626, Arhivirani članci 4683

U posljednje vrijeme učestalo slušamo u medijima pojmove karantena i izolacija. Ovom prilikom donosimo objašnjenja i osnovne savjete.

Koronavirus, karantena, izolacija… ove tri aktuelne riječi svima su na usnama. Kako i ne bi bile kada je Bosna i Hercegovina uvela posebne mjere vezane uz epidemiju koronavirusa. Naime, svi bh građani i stranci koji ulaze u BiH iz šireg popisa zahvaćenih područja, podvrgavaju se 14-dnevnom zdravstvenom nadzoru u kućnoj karanteni – samoizolaciji.

Dvosedmična karantena
Karantena je privremena izolacija bolesnih ili potencijalno bolesnih osoba zbog spriječavanja širenja zaraze. Da bi karantena bila funkcionalna, osobe koje su u njoj izolirane od drugih moraju biti smještene u takvim uvjetima koji će osigurati da se bolest, ako je prisutna, ne širi na ostale.

Ljude koji se vraćaju iz pogođenih područja granična policija će pitati odakle dolaze. Utvrdi li se da dolaze iz regije gdje se javila epidemija, bit će stavljeni pod nadzor. Epidemiolog će provjeravati njihovo zdravstveno stanje u idućih 14 dana.

Kada moramo biti sami u karanteni?
Ako se netko vrati sa simptomima, odmah će biti izoliran i podvrgnut pretragama. Ako je osoba bila u bliskom kontaktu s oboljelim, trebala bi biti sama u izolaciji. Ako takva osoba živi s ukućanima, onda bi takvu osobu trebalo staviti u karantenu. Ako netko nema bliski kontakt s oboljelim, nego samo potencijalni kontakt zato što je boravio na području gdje ima oboljelih, takvoj osobi dovoljna je izolacija u kući.

Samoizolacija – osnovna pravila
Samoizolacija znači da ne bi smjeli izlaziti van, niti kod sebe primati druge ljude. Prvo je pravilo kućne izolacije iz stana ili kuće izdvojiti starije osobe i djecu. Preporučuje se da tokom samoizolacije boravite u različitim prostorijama koje su odvojene zatvorenim vratima. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, morate ostati u kući 14 dana, bez kontakta sa drugim ljudima. Nadalje, važno je koristiti papirnate peškire ili maramice, dezinficirati površine u stanu, često prati odjeću.

Vrlo je važno često i temeljito prati ruke te ih ne stavljati u nos i usta. Kihati i kašljati treba u papirnate maramice koje odmah treba baciti. Ako postoji mogućnost, trebalo bi spavati u odvojenim krevetima i koristiti odvojena kupatila. Samoizolacija ne podrazumijeva samo ljude, već i životinje. Klonite se kućnih ljubimaca.

Što uključuje bliski kontakt?
– Izravan fizički kontakt s oboljelim
– Boravak u blizini oboljeloga na udaljenosti manjoj od jednog metra u trajanju duljem od 15 minuta
– Izloženost u zdravstvenoj ustanovi, uključujući direktnu brigu za oboljele od COVID-19, rad sa zdravstvenim radnicima zaraženim s novim koronavirusom, posjet bolesnicima ili boravak u istom bliskom okruženju s oboljelim od COVID-19 bez korištenja osobne zaštitne opreme
-Rad u neposrednoj blizini ili dijeljenje istog zatvorenog prostora (kao što su učionice, poslovni uredi, čekaonice, dvorane za sastanke i drugi zatvoreni prostori) s oboljelim od COVID-19 na udaljenosti manjoj od dva metra u trajanju dužem od 15 minuta
-Putovanje zajedno s oboljelim od COVID-19 u bilo kojem prijevoznom sredstvu
-Dijeljenje istog domaćinstva s oboljelim od COVID-19

Kada je potrebna hospitalizacija?
Osobe sa simptomima akutne respiratorne infekcije (nagli početak barem jednog od slijedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj, kratki dah) uz ispunjene epidemiološke kriterije, kod kojih zdravstveni radnik postavi sumnju na infekciju virusom COVID-19, hospitaliziraju se uz primjenu mjera izolacije, dijagnostike i liječenja. Osobe sa simptomima bolesti mogu doći u bolnicu samo uz prethodni dogovor liječnika s nadležnom bolnicom nakon što je liječnik postavio sumnju na COVID-19.

Kome se trebamo javiti?
Ukoliko ste boravili u regijama koje su proglašene rizičnim za koronavirus ili imate respiratorne simptome, javite se telefonom svom liječniku ili epidemiologu. Slijedite njihove upute. Ne odlazite u ambulante ili hitne prijeme.
Zaštite sebe, ali i sve druge oko sebe.

OJ DZ Stari Grad 033 278-624, 060 328 04 54
OJ DZ Centar 060 328 02 17
OJ DZ Novo Sarajevo 061 165 219
OJ DZ Novi Grad 033 704 937, 062 274 217
OJ DZ Ilidža 033 623 416 lok.217, 033 626 859
OJ DZ Hadžići 033 580 360, 033 421 247
OJ DZ Vogošća 033 432 518
OJ DZ Ilijaš 033 584 350, 033 584 352
OJ DZ Trnovo 033 439 047

Higijensko epidemiološku službu Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo možete zvati na telefon: 033 623 – 416 lok 220.

Podsjećamo još jednom da BH građani ili strani državljani koji su se u posljednjih 7-14 dana vratili u Kanton Sarajevo iz zemalja gdje postoji epidemija korona virusa da se jave u higijensko epidemiološku službu Zavoda za javno zdravstvo na telefone: 062 086 282, 062 030 778, 062 030 796, 062 030 728

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.