Krivić: Plan je da se školska godina u KS završi sa školskim kalendarom

Info: Aktivni članci 569, Arhivirani članci 4439

Anis Krivić, ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, za N1 je govorio o iskustvima online nastave tokom epidemije korona virusa.

Krivić je kazao da zahvaljujući zajedničkom zalaganju menadžmenta škola, nastavnika, učenika i roditelja, online nastava protiče dosta uspješno.

Problemi koji su se javili su bili nedostatak opreme za učenje, nedovoljna educiranost nastavničkog kadra, kao i nedostatak digitalnih sadržaja za izvođenje nastave. Ti problemi se u kratkom roku rješavaju“, pojasnio je.

Pojasnio je da su prije odluke o izvođenju online nastave bili svjesni da nemaju zajedničku platformu, te da određen broj nastavnika nije imao iskustva u online nastavi i pripremi digitalnog materijala.

Sve su ovo bili izazovi koje smo uspješno savladali“, istakao je.

Govoreći o upisu u prvi razred osnovne škole, koji teče od 1. do 30. aprila, Krivić tvrdi da sve ide po planu.

Roditelji samo ispunjavaju upitnik koji šalju na email adresu škole, a kada se budu stekli uvjeti dostavit će potrebnu dokumentaciju. Drugi upisni rok u avgustu će biti kao i svake godine. Na koji način će se realizirati, ovisit će o epidemiološkoj situaciji“, kazao je.

Prema njegovim riječima, plan je da se školska godina završi sa školskim kalendarom.

Nismo razmatrali eventualno produženje školske godine, a od epidemiološke situacije i mišljenja zdravstvene struke zavisi do kada će trajati online nastava i hoće li se ova školska godina završiti online“, kazao je.

Podsjetio je da su cijene vrtića za mart umanjene za 50 posto.

O umanjenju za april ne bih unaprijed govorio, ali jasno je da ćemo i za naredni period isto umanjiti ukoliko stanje potraje“, dodao je.

izvor: N1

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.