Krizni štab Ministarstva zdravstva KS insistira na mjerama zabrane kretanja

Info: Aktivni članci 516, Arhivirani članci 4439

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane širenjem koronavirusa insistira i traži od Štaba civilne zaštite da na području ovog kantona zadrži u primjeni mjeru zabrane kretanja za osobe mlađe od 18 i starije od 65 godina.

Ovakav zaključak jednoglasno je donesen na sjednici Štaba održanoj jučer.

Ključni argument za zadržavanje ove mjere na snazi pronašli su u činjenici da je tokom dosadašnjeg trajanja epidemije neznatan broj osoba koji pripadaju ovim dobnim skupinama zaraženo koronavirusom.

Članovi Štaba također ističu kako je cilj da se i u narednim sedmicama, kada se očekuje vrhunac epidemije i u Kantonu Sarajevo, i dalje zadrži ovako mali broj zaraženih stanovnika iz ovih rizičnih grupa.

Zaključili su i kako će, u saradnji sa Ministarstvom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, zatražiti od svih poslodavaca oslobođanje od radnih obaveza jednog roditelja u porodicama gdje rade oba, kako bi se on u ovom kriznom periodu mogao posvetiti čuvanju svoje malodobne djece, odnosno djeteta.

Krizni štaba je na ovoj sjednici zaključio kako je u vremenu dok traje epidemija neophodno centraliziranje svih preporuka i instrukcija upućenih stanovništvu, ali i uposlenim u svim zdravstvenim ustanovama.

Kao referentnu ustanovu u ovom pogledu istakli su Zavod za javno zdravstvo KS koji će, kao i do sada, vršiti kontinuirano prevođenje i distrubuciju preporuka i mjera koje nalaže Svjetska zdravstvena organizacija, a koje za cilj imaju uspješno prevazilaženje aktuelne pandemijske krize.

Članovi Štaba su dodatno precizirali i puteve pacijenata, posebno onih koji se upućuju prema Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i to, prije svih, onkoloških i dijaliznih pacijenata.

Date su i preporuke da se nabave i određene količine seroloških testova, jer se do sada javio i značajan broj osoba koje su pozitivne na koronavirus, a nemaju nikakvih simptoma.

Još su jednom naglasili značaj provođenja samoizolacije te, kada je to neophodno, i prinudne izolacije, kako bi se preduprijedilo širenje zarazne bolesti COVID – 19.

Izvor: N1 BiH

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.